Splošna bolnišnica Murska Sobota: Jože Paldauf je kri daroval že stotič

V prostorih Enote za transfuzijsko dejavnost Splošne bolnišnice Murska Sobota so konec tedna pripravili svečan dogodek, sprejeli so namreč krvodajalca stokratnika. Gre za Jožeta Poldaufaa, rojenega 15. marca 1962, ki je življenjsko tekočino daroval že stokrat. Zaposlen je prav v Splošni bolnišnici Murska Sobota, tako da se dobro zaveda pomena darovanja krvi.




Prvi odvzem je Jože opravil že pri svojih 18 letih, ko je bil v Jugoslovanski ljudski armadi, vse ostale odvzeme pa so beležili v Splošni bolnišnici Murska Sobota oziroma zdajšnji Enoti za transfuzijsko dejavnost Murska Sobota. Kot je ob svečanem trenutku dejal, tovrstna pomoč ljudem, ki jo potrebujejo, mu pomeni veliko. S prakso zato namerava nadaljevati tudi v prihodnje, dokler bo le lahko (do 65-leta starosti, op.p.). Tudi njegova žena je v preteklosti darovala kri, sin pa je še danes aktiven krvodajalec, kar pomeni, da gre za družinsko dobrodelnost, kar ocenjuje kot zelo pomembno. Ob jubilejnem darovanju krvi Jožeta Paldaufa, kateremu so spekli tudi torto, se je krajše slovesnosti udeležil tudi strokovni direktor SB Murska Sobota, Daniel Grabar, dr. med.

Sicer pa, v soboški enoti za transfuzijsko dejavnost so v času, ko so vse odvzeme opravljali v Splošni bolnišnici Murska Sobota, letno zabeležili med 4.000 in 4.500 odvzemov najbolj dragocene tekočine. “Sedaj, po reorganizaciji, ko je celotna severovzhodna Slovenija oziroma transfuzijska služba severovzhodne Slovenije reorganizirana pod vodstvom Centra za transfuzijsko medicino Maribor, smo del dejansko tudi preusmerili na terene, in to ravno zato, da se približamo krvodajalcem, ki so na obmejnih področjih,” razlaga Danijela Uležić Paučič iz Centra za transfuzijsko medicino Maribor, ki dodaja, da s svojim delom in pomočjo darovalcev uspejo zagotoviti zadostne količine potrebne krvi, in tako v več desetletnem obdobju še ni prišlo do resnejših zapletov.

Sodelujejo tudi z več zvestimi darovalci. Oseb, ki so kri darovale sto in večkrat, so recimo našteli že 68, pri čemer je Poldauf četrti stokratni darovalec z območja murskosoboške bolnišnice. Ob njem v mariborskem centru za transfuzijsko medicino izpostavljajo še pokojnega Mirka Šerugo, Jurija Miloša Borovšaka in Stanislava Denšo. “Tako da ta neka tradicija darovanja krvi v murskosoboški bolnišnici se je ohranila in opažamo, da prihajajo tudi mladi zaposleni, recimo iz urgentne službe murskosoboške bolnišnice. In upam, da bo tako šlo naprej,” še dodajajo Paučičeva in k transfuziji poziva vse ljudi širokega srca. Kot pojasnjuje Damjan Vuzem, iz Rdečega križa, potrebe po transfuzijah sicer nihajo z letnim časom. V povprečju mesečno sprejmejo 170 krvodajalcev, ki jih morajo sproti kontaktirati v skladu s potrebami: “Konec leta, novembra, decembra jih je več, januarja in februarja nekoliko manj. Povprečje pa se giblje okoli 170.”