Spidvej: Preložitev včerajšnje dirke: Krčani lendavski speedway team pustili na cedilu, Ljubljančani besni

Včeraj ob 18.00 uri bi se na petišovskem ovalu morala odviti prva dirka iz cikla šestih dirk Slovenske spidvej lige, pa se ni. Zgodnji dopoldan so organizatorji sporočili, da dirke ne bo in da so jo preložili na poznejši datum, o katerem vas bomo zagotovo obvestili. Preverili smo, kaj je razlog, da se včerajšnja dirka ni odvila, med tem pa Ljubljančani neupravičeno bentijo nad lendavskim spidvej društvom. Lendavčanov sicer jutri ne bo niti na povratno dirko v Ljubljano.
Lendavčani in Ljubljančani bi se včerajšnji petek morali udariti na prvi izmed šestih tekem Slovenske spidvej lige. Lendavski Speedway team so na cedilu pustili Krčani, ki so sprva obljubili da bodo z dvema voznikoma lahko zapolnili lendavske vrste, za tem pa ravno tem dirkačem udejstvovanje v Lendavi enostavno prepovedali, menda zaradi sponzorjev, kar je bil razlog, da se dirka ni odvila. “Za lendavski klub bi včeraj, kar se domačih voznikov tiče, vozila Dalibor Bot in Dario Vugrinec, za popolnitev ekipe, ta je sestavljena iz štirih voznikov, pa bi nam Krško posodilo Matica Ivačiča in Jerneja Hribršeka,” nam je povedal Igor Kolenko.

Kolenko je med drugim nad takšnim odnosom razočaran in dodaja, da bo najbolje za vse, da se doseže dogovor na nivoju Avto-moto zveze Slovenije, pri tamkajšnji komisiji za spidvej. A ker je dirka preložena, bodo Krčani znova tisti, katere bo lendavski Speedway team prosil za sodelovanje. “Predvidevam, da Krčani ne želijo, da njihovi vozniki drugim klubom pomagajo dosegati točke, saj gre v tem primeru za državno prvenstvo, a tudi z dvema voznikoma ne moremo odvoziti dirke, pa čeprav bi glede na pravila lahko, saj sta tako Bot kakor tudi Vugrinec praktično začetnika,” še pove Kolenko.

Klubi se neposredno z vozniki namreč ne morejo dogovarjati, ampak lahko komunikacija poteka le preko klubov. “Dosegli smo načelni dogovor, vsak voznik bi seveda prejel ustrezno plačilo, skratka, vse je bilo urejeno. Namesto tega, da bi spidvejisti iz Krškega sedaj zaslužili še kakšen potreben evro, so jim udejstvovanje preprosto prepovedali. Ker gre za datume petek/sobota, ko se odvijajo tudi druge dirke, na žalost tekmovalcev iz kakšnega drugega kluba v tako kratkem času nismo uspeli zagotoviti,” zaključuje Kolenko.

Ljubljančani besnijo na lendavskim društvom in upajo na ukrepanje pristojnih

Se pa je na odpoved oziroma na prestavitev dirke odzval tudi ljubljanski klub, katerega izjavo objavljamo v celoti: “Dolgo časa načrtovano pokalno tekmovanje klubov je že prišlo v krizo, saj je ST Lendava odpovedal današnjo prvo dirko med ST Vinarium Lendava in AMTK Ljubljana v Petišovcih. Prav tako ST Lendava ni zagotovil svoje ekipe za drugo dirko pokalnega tekmovanja, ki bi morala biti 11.5.2019 v Ljubljani, zaradi česar smo v AMTK Ljubljana prisiljeni odpovedati jutrišnje tekmovanje. S takim odnosom nam je ST Lendava povzročil precejšnje materialne stroške, nezadovoljstvo med našimi športnimi funkcionarji in športnimi delavci, da o voznikih AMTK Ljubljana niti ne govorimo. S temi dejanji je še dodatno okrnjen že tako načet ugled speedwaya kot športa. Upamo, da bo strokovni svet pri AMZS-ju, ki je potrdil letošnji tekmovalni koledar in izdal klubom tekmovalne licence, ustrezno ukrepal.”

Na situacijo se je odzval tudi voznik ST Lendava, Dalibor Bot

“Sam sem mnenja, da če si v naši Sloveniji klubi ne moremo pomagati med seboj je to zelo žalostno … Marsikdo se v tem našem športu ne zaveda posledic, ki jih nosimo mi vozniki … Tako rekoč životarimo, da bi delali nekaj, kar nam je v veselje… Se pa najdejo določeni ljudje na vrhu ki se ne zavedajo, kakšne posledice puščajo njihova dejanja na speedway v Sloveniji , predvsem pa na voznike, katerih nas že tako ni veliko… Upam da se pristojni zavedajo, kaj vse je in kaj vse to bo potegnilo za seboj …”