Spidvej: Ekipa tudi v letošnjem letu pričakuje dve odlični dirki

V hotelu Cubis v Lendavi se je včerajšnji pozni popoldan odvila redna letna skupščina Športnega društva Speedway team Lendava. Stanje v spidveju tako v Sloveniji kakor tudi v Evropi ni rožnato, a volja za delo v Lendavi zaenkrat ostaja. V letošnjem letu se boste ljubitelji spidveja na petišovski oval lahko odpravili dvakrat, prvič v maju in drugič v septembru.
Okrog 25 članov Športnega društva Speedway team Lendava se je včeraj udeležilo redne letne skupščine društva, ki se je odvila v hotelu Cubis. Minulo leto je, po besedah predsednika Andreja Matjašeca minilo v duhu 40. obletnice društva, društvo pa je med tem vzgojilo tri voznike, od katerih ostajata dva. Matjašec je mnenja, da je v Speedway teamu dobra zasedba, društvo pa ima konstantno 50 članov, več jih je tudi z mednarodnimi licencami. Delo v društvu je že več let razdeljeno v sekcije, društvo pa ima že več let željo po menjavi zračnih blazin. Trenutnim je potekla življenjska doba in več niso homologirane za višji rang tekmovanj, temveč zgolj do nivoja državnih prvenstev. Cena novih znaša okrog 40.000 evrov.

“Ob vsem tem je želja vrnitev spidveja na njegova stara pota. Lansko leto smo organizirali dve dirki, prva -ta je spadala pod slovensko spidvej ligo, je bila zaradi spora med Lendavčani in Krčani odpovedana. Povod je bila klubska prepoved voznikom iz Krškega, da bi ta dan vozili v Lendavi. Upam, da bodo rezultati na tabeli letos nekoliko drugačni. Dalibor Bot se je znova vrnil, a vidnejših rezultatov ni bilo, od Daria Vugrinca pa smo pričakovali čim več. Letos se nadejamo boljših rezultatov,” je še dejal Matjašec v poročilu za leto 2019 in dodal, da se bo za nabavo blazin potrebno prijaviti na razpis Fundacije za šport. Letos se je na razpis društvo želelo prijaviti skupaj z Občino Lendava, a je ta dala prednost nogometni akademiji. “Upajmo, da se bo prijava zgodila letos.”

Težavo pa ne predstavljajo le varnostne blazine, katerim je pretekel rok trajanja, temveč tudi praktično nova cerada, ki pa je uničena. Težava je namreč v tem, da nabavljena in pritrjena ni bila takšna z UV zaščito, temveč brez slednje. Situacijo so že skušali sanirati, a bo dolgoročno potrebno nabaviti povsem novo, ki bo vsebovala UV zaščito in ki bo držala vsaj toliko kot prejšnja -10 let.

Poslovno leto zaključili negativno

Društvo je poslovno leto zaključilo negativno. V minulem letu so imeli 12.552 prihodkov in 12.828 odhodkov. TO pomeni, da je društvo imelo za 275 evra presežka odhodkov nad prihodki. Društvo je iz občinskega proračuna prejelo 4.400 evrov, 2.152 evrov so bile dotacije fizičnih in pravnih oseb, 360 evrov članarine. 2.302 evra je v blagajno prispelo od prodaje storitev, 3.331 pa od vstopnin. Kot je pozitivno dejal Igor Kolenko, takšne vsote od vstopnin že dolgo ni bilo na računu. Kar se pa odhodkov tiče, je 593 evrov šlo za material, 10.881 za storitve in 1.353 evrov za tekmovanja, sodnike, licence, pogostitve. Nadzorni odbor je poudaril, da nepravilnosti ni bilo ugotovljenih ter da podajajo pozitivno mnenje k poslovanju.

Igor Kolenko: “Minulo leto je bilo povprečno”

Kot je uvodoma dejal Igor Kolenko, je minulo leto bilo povprečno. Po nekaj letih so aktivirali tri tekmovalce, od katerih sta ostala sicer dva. “Moramo biti optimisti. Fantje so trenirali zgolj eno leto. Potrebno jih je bodriti, a je hkrati potrebno imeti večja pričakovanja.” Dirke so bile speljane v skladu z načrti. “Že sicer imamo v Sloveniji malo spidvejistov, a so vsi vrhunski. Slovenska spidvej liga se je pričela zelo klavrno, kar pripisujem nedorečenim pravilom. Lige se letošnje leto ne načrtuje,” je še dejal Kolenko. Lendavsko spidvej društvo lahko zaradi dotrajanosti blazin organizira le dirke državnega ranga, rešilna bilka je Fundacija za šport in njihovi razpisi. Že sicer pa je lendavsko društvo prejelo priznanje za najboljšega organizatorja dirk v letu 2019.

Letošnje dirke in načrti

Letos bomo v Lendavi lahko spremljali dve dirki. To bosta dirki državnega prvenstva posameznikov in sicer 10. maja in 20. septembra. Vodstvo tudi letos želi organizirati kamp za mlade voznike oz. dan odprtih vrat, opraviti pa bo potrebno tudi treninge. Stadion bo v najkrajšem možnem času moral dobiti tudi upravljavca.

Društvo ima v tem trenutku dva aktivna voznika, to sta že poznani Dario Vugrinec in nova moč, ki je lani že nastopil v Krškem, Avstrijec Peter Luttenberger. Vodstvo tudi letos odmevnejših rezultatov ne pričakuje, a si želijo vsaj borb na stezi. Trenutno voznika trenerja nimata, saj se vodstvo z aktualnim še pogaja.