Speedway team Lendava nabavil tri nove motorje za mlade, razvoj društva se bo nadaljeval tudi v prihodnje

Po večletnem zatišju kar se lendavskega spidveja tiče, z izjemo organizacije dirk, je leto 2021 vsekakor vnovič prelomno, saj ima društvo državnega prvaka in podprvaka v razredu superbike. Pogovarjali smo se z Žoltom Lazarjem, ki je v društvu zadolžen za skrbništvo steze in koordiniranje treningov.
V lanskem letu so epidemiološke razmere, tako kot na skorajda vsako branžo, vplivale tudi na šport. Med slednjimi se je znašel tudi lendavski spidvej, ki dirk ni mogel organizirati, organizacijo dirk pa je oteževalo tudi dejstvo, da ima društvo varnostne blazine na zavojih katerim je, kljub temu da so slednje še vedno povsem delujoče, pretekel rok trajanja. “Lansko leto je bilo eno izmed najslabših let v lendavskem in tudi slovenskem spidveju. Leto, ko ni bilo nobene dirke je bilo samo še leta 1990, ko je bila težava v zaščitni ograji, katere ni bilo. Takrat smo imeli, spomnimo, pet voznikov, ki so tvorili kar polovico startne liste na državnih prvenstvih. Lani bi društvo skorajda prenehalo z delovanjem zaradi različnih razlogov. Dogovorili smo se, da poizkusimo kljub temu nekako nadaljevati, kar se je izkazalo za pravo odločitev. Na koncu leta smo tako uspeli narediti načrte za letošnje leto,” nam je uvodoma dejal Žolt Lazar.

“Največja težava, kar se dirk tiče, je v veliki meri povezana s sponzorji. Če ni dirk, ni oglaševanja in ni denarja. Največji razlog so seveda zaščitne blazine, ki so bile montirane leta 2009 in jim je pretekel rok trajanja. Te so torej neuporabne. Naslednji razlog je premalo slovenskih voznikov. Zaradi tega smo se odločili za dirko z Madžari in Slovaki, se pravi, odprto državno prvenstvo, ki pa že šteje kot mednarodna dirka. S temi blazinami v Lendavi tega ne moremo izpeljati,” je nadaljeval Lazar. Društvo Speedway team Lendava je bilo, kot smo že poročali, letos uspešno na razpisu Fundacije za šport, ki bo primaknilo del sredstev za blazine (16.000 evrov), del bo primaknila Občina Lendava, lastnica objekta, del pa sponzorji. Cena blazin znaša okrog 40.000 evrov. Pri društvu trenutno čakajo na ponudbo podjetja, ki je dobavilo tudi prejšnje blazine. “Delovanje društva je zelo odvisno od novih blazin,” je še dejal sogovornik. Ko bodo nove blazine nameščene, bo sledilo vnovično licenciranje proge in v kolikor bodo razmere to dopuščale, dirke vsekakor bodo, tako mednarodne kakor tudi pozivne (vsaj ena) in dirke za državno prvenstvo (vsaj dve). V prihodnjem letu je moč pričakovati izjemno priljubljeno Zlato čelado, prihodnje leto je 40. obletnica te dirke, želeli pa bi si organizirati tudi kvalifikacijsko dirko za evropsko prvenstvo ali pa Grand prix. “Prijaviti se želimo tudi na dirke, ki bodo štele za svetovno prvenstvo v flat tracku,” je še dejal Lazar.

Žolt Lazar

Letošnje leto so v društvu naredili velik korak naprej in najeli enega izmed najboljših voznikov v srednji Evropi. Gre za vsem dobro poznanega Matica Ivačiča, ki je naslov državnega prvaka po 33. letih vnovič vrnil tja kamor spada, torej v Lendavo. Na začetku leta so štartali z dvema voznikoma in sicer domačinom Daliborjem Botom, Hrvatom Dariojem Vugrincem. Oba sta sredi leta žal prenehala z aktivnostmi. “Žal smo odpovedali skorajda vse treninge, ki smo jih organizirali, a je kljub temu letošnja situacija boljša kot lani. Pri tem želim dodati, da smo omogočili trening ekipi iz Italije, gre za skupino ljubiteljev bencinskih hlapov iz največjega podjetja za izdelavo spidvej agregatov, GM.”

Pri Speedway teamu Lendava se že dlje časa zavedajo, da v kolikor ne bodo delali z mladimi, bo spidvej v Lendavi zagotovo zamrl. “To seveda ne velja zgolj za Lendavo, temveč tako za Krško, kot tudi Ljubljano. Spidvejisti iz prestolnice so žal ostali brez steze in so v zelo težkem položaju. Pri vodstvu našega društva smo kolegom iz Ljubljane prišli naproti in jim ponudili brezplačne treninge oz. da se nam pridružijo takrat, ko treniramo mi,” je dejal Lazar in nadaljeval “če se vrnem nazaj, podmladek torej potrebujemo. Podali smo se v nakup dveh najmanjših motorjev (5 – 7 let), s pomočjo denarja iz Madžarske in na razpisu bili uspešni. Denar smo torej porabili namensko ter poleg dveh motorjev kupili še opremo in nekaj delov, kupili pa smo tudi motor, primeren za otroke od 8 – 12 let ter flat track motor. V kolikor bo ta zgodba uspela, imamo namen nabaviti še vsaj štiri motorje. Flat track dirko smo sicer že videli in sicer na zadnjem državnem prvenstvu med pavzo.” 

Od tega tedna naprej bodo člani društva veliko na dirkališču in tudi ob njem. “Vsak se lahko oglasi, je dobrodošel, otroci pa seveda morajo priti s starši. Zadnje dejanje letošnje sezone bo 13.11., ko bomo organizirali dan odprtih vrat, za najmlajše pa bomo tudi imeli na razpolago seveda že prej omenjene motorje. Upamo na dobro vreme,” je dejal sogovornik. V prihodnosti želijo pri lendavskem Speedway teamu z Maticem Ivačičem še sodelovati. Sam je dejal, da se v Lendavi počuti dobro. Ivačič sicer veliko trenira na Poljskem, saj tekmuje v poljski in danski ligi. Prav tako želijo še naprej sodelovati z Alešom Senekovičem (superbike) “saj sta se izkazala in jima čestitam,” je zaključil Žolt Lazar. Prihodnje leto se bodo aktivnosti pričele že v mesecu marcu, ko se bo na petišovskem ovalu na tridnevnem kampu mudilo 15 voznikov iz Danske. Že sicer pa bo steza prihodnje leto, po besedah Žolta, odprta vsak vikend.