Sojenje nekdanjim vodilnim v Nafti Lendava: Predvčerajšnjim zaslišali priče

Na murskosoboškem okrožnem sodišču se je v sredini februarja pričelo sojenje nekdanjima direktorjema Nafte Lendava, Cvetu Žaliku in Borisu Švecu. Obtožena sta zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, tožilstvo pa zanju predlaga dve leti zapora. Sodijo pa tudi nekdanji direktorici Eko Nafte, Snežani Bokan Kuprivec. Včeraj so bile zaslišane priče.

Tožilstvo obema nekdanjima direktorjema Nafte Lendava očita, da sta koroški tovarni ivernih plošč Lesna dobavljala lepilo, pa čeprav to podjetje dlje časa ni plačevalo računov. S tem naj bi lendavski Nafti Petrochem povzročila za kar 233 tisoč evrov škode. Švec in Žalik krivdo zavračata in trdita nasprotno, da je prav poslovanje z podjetjem Lesna omogočilo preživetje Nafte Lendava.

Kot je sicer že bilo napovedano, je sodišče predvčerajšnjim zaslišalo številne priče, najbolj obremenjujoče zanju pa je bilo pričanje zadnjega direktorja Nafte Petrochem, Roberta Sereca. Omenjeni je obtoženima očital grozovito velike poslovne napake, slabo vodenje in prodajanje izdelkov pod ceno, predvsem pa neupravičeno prodajanje lepil že omenjeni koroški tovarni ivernih plošč Lesna.

Drugače pa je dogodke opisal nekdanji direkotr Eko Nafte, ki pravi, da je bila Lesna edini veliki partner Nafte Petrochem in prihodke od lepil, ki ji ga je mesečno dobavljala Nafta Petrochem v višini od 65.000 do 75.000 evrov. Med drugim je dodal še, da podjetje Lesna od leta 2012 naprej ni kazala znakov težav oziroma nelikvidnosti.

Pred sodiščem pa se zagovarja tudi nekdanja direktorica Eko Nafte, Snežana Bokan Kuprivec. Slednji očitajo, da je aprila 2011 odredila, da iz rezervoarjev, v katerih Eko Nafta skladišči gorivo Zavoda RS za blagovne rezerve, v svoje, torej rezervoarje Eko Nafte, prečrpajo 120.000 litrov dizelskega goriva. Inventura v Eko Nafti naj bi namreč pokazala, da družbi manjka 120.000 litrov nafte, zaradi carinskega in trošarinskega pregleda pa so morali manjkajoče količine nafte nadomestiti.

Obtoženka naj bi julija 2011 manjkajoče gorivo v rezervoarjih blagovnih rezerv nadomestila tako, da je pri Molu Slovenija kupila dizelsko gorivo in ga natočila v rezervoarje blagovnih rezerv. Bokan Kuprivčeva je med drugim dejala še, da je bila prepričana, da je takšno početje praksa iz preteklosti.