Smrtna nesreča Štefana iz Gaberja: Sledil bo vnovičen izračun hitrosti

Čez natanko sedemnajst dni bo minilo dve leti od smrti Štefana Tompe iz Gaberja. Ta je življenje izgubil v prometni nesreči v Črenšovcih. Epiloga še vedno ni, izvedenec prometne stroke pa bo primoran še enkrat izračunati hitrost pokojnika.
Na regionalni cesti Lendava–Murska Sobota, v Ulici Prekmurske čete, pri gasilskem domu v naselju Črenšovci, se je 17.8.2017 ob 18.45 uri zgodila huda prometna nesreča. Udeležena sta bila 25-letni voznik motornega kolesa Kawasaki ninja Štefan Tompa iz Gaberja pri Lendavi in 27-letna voznica črnega C5 karavana iz Črenšovcev. Spomnimo: Motorist se je po besedah očividcev pripeljal iz smeri Lendave proti Murski Soboti, voznica pa iz smeri Odrancev in je zavijala na domače dvorišče na Prekmurske čete 42, a naj bi izsilila prednost pred motoristom in mu s tem zaprla pot. Trčenje je bilo tako silovito, da je nesrečni 25-letnik na kraju dogodka umrl. Tja sta prišla tudi dežurni preiskovalni sodnik in državni tožilec. Zelo prometna cesta je bila dlje zaprta za promet.

Senat murskosoboškega sodišča, ki mu predseduje sodnica Natalija Goldinskij Husar, bo pred sprejetjem odločitve o krivdi voznice iz Črenšovcev, ki je obtožena povzročitve smrtne prometne nesreče iz malomarnosti, prisluhnil še dopolnjenemu mnenju izvedenca prometne stroke Francija Banfija. Ker je mnenju ugovarjal odvetnik Peter Rotar, branilec Mundove, sodišče pa je ugovor upoštevalo, bo Banfi do 25. septembra moral dopolniti svoje ugotovitve. Anton Mlakar, ki je za potrebe razjasnitve okoliščin nesreče nastopil kot priča, je dejal, da je moral motorist skozi Črenšovce peljati z najmanj 120 kilometri na uro. “Mene je sunkovito prehitel v križišču, preden je prišlo do trčenja.”

Ker voznica osebnega avtomobila na predobravnavnem naroku ni priznala krivde, je teden pred sodnimi počitnicami, ki so se začele 15. julija, proti njej steklo sojenje. V svojo obrambo je s solzami v očeh izpovedala, da vsakič, ko se pelje po tej cesti in zavija na domače dvorišče, podoživi 18. avgust 2017. Prepričana pa je, da ni kriva za nesrečo, saj je pred zavijanjem ravnala zelo previdno, se ustavila in vozila spustila mimo. Ker motorista ni videla, je zavila levo na dvorišče, pravi. Da motorista ni mogla pravočasno opaziti zaradi njegove prevelike hitrosti in ker je pripeljal izza rahlega ovinka, je varovanki pritrdil odvetnik Rotar. Ostro je nastopil proti ugotovitvam Banfija, za katere meni, da so nepopolne. »Sploh nimamo odgovora na vprašanje, s kolikšno hitrostjo je peljal motorist. Je bilo to 50 ali 90 ali 120 kilometrov na uro? Izvedenec mora preprosto izračunati hitrost, s katero je vozil motorist pred nesrečo,« je med drugim menil odvetnik. Senat Goldinskij Husarjeve bo po sodnih počitnicah, ki se iztečejo 15. avgusta, do dopolnitve izvedenskega mnenja zaslišal še preostale očividce nesreče.