Smrad iz bioplinarne: Situacija postaja državni problem, včerajšnji sestanek brez vodstva bioplinarne

Včeraj ob 13.00 uri se je na lendavski Občini odvil sestanek, na katerem so sodelovali Tibor Hebar, občinski okoljski inšpektor, Nikolina Palnec, vodja civilne iniciative “Proti smradu,” Geza Gömböš, predsednik Turističnega in okoljevarstvenega društva iz Petišovcev in župan občine, mag. Balažek. Glavnih akterjev te zgodbe na sestanku, zaradi odsotnosti v Ljubljani, ni bilo.
Čeprav je sestanek med že omenjenimi in vodstvom bioplinarne ECOS, kateri na vrata že trka prisilna poravnava bil dogovorjen pred nekaj dnevi, pa se ta ni iztekel tako, kot bi to pričakovali. Prisotni so na lendavski občini zaman čakali na glavne akterje zgodbe, ki so se opravičili kar preko sporočila SMS. Med tem, ko se je vodstvo bioplinarne mudilo (menda) na sodišču v Ljubljani. Tako je namreč Tiborju Hebarju zatrdil Jožef Pavlinjek, kar preko sporočila SMS. Med tem pa s(m)o Lendavčani znova bili deležni smradu, kar je že dlje časa stalnica.

Okrog bioplinarne se menda, kljub obljubi, ni kaj dosti postorilo, je navzočim včeraj dejala Nikolina Palnec. Tudi velikih vrat prostora, v katerega dovažajo surovino, potrebno za svojo dejavnost niso popravili, kot je Jožef Pavlinjek v torek dejal predsedniku KS Lendava, Dušanu Zveru. Bioplinarna tako postaja državni problem, na katerega je pred nekaj dnevi opozoril Franc Laj, premier Miro Cerar pa je med drugim dejal, da so razmere v lendavski bioplinarni “nemogoče.”

“Vprašanje je, ali bioplinarna sploh izpolnjuje naloge, ki jim jih nalaga inšpekcijska služba. Stališče Občine je, da se bioplinarna naj zapre, a seveda samo zaprtje ni dovolj. Treba je celotno območje bioplinarne tudi počistiti, saj zaprtje ne pomeni, da smradu več ne bo. Že pred sredo bom poizkušal urgentno zaprositi za sestanek na ministrstvu in bom zahteval odgovore,” poudari Balažek. Bioplinarna je namreč v začetku obratovanja pridobila dovoljenje za zaprti sistem delovanja, a naj bi čez čas na ARSUO-u, domnevno, pridobila dovoljenje za nekakšen pol-odprti sistem.

Zagotovo pa bo, kot kaže, celotna zadeva trajala še nekaj časa. Okoljevarstvenega dovoljenja namreč podjetju ni tako enostavno razveljaviti ali odvzeti. Vsi prisotni so bili jasnega mnenja, da okoljevarstveno dovoljenje ne ustreza dejanskemu stanju na terenu. “Kot kaže, bo potrebno k mizi poleg vseh akterjev, posesti tudi ministrico za okolje,” je bilo moč slišati iz ust župana.

A na koncu bo, kot kaže, edina opcija zaprtje bioplinarne skupaj z državo, občina in država pa bosta naposled skupaj poskrbela za sanacijo območja. Opcija ki obstaja je, da država bioplinarno zapre, občinski proračun pa bo tisti, ki bo na žalost, primoran nositi stroške čiščenja in odvoza vsega (spornega) kar se na tistem območju nahaja. Pogoj: Od tistega trenutka mora bioplinarna biti zaprta in zgodba zaključena.

Zadeva bo sicer v obravnavi tudi na prihajajočem zasedanju občinskega sveta, ki se bo zgodil predvidoma v sredini meseca julija.