Smo sredi vročinskega vala

Trenutne dnevne temperature dosegajo številke bistveno nad 30 stopinj Celzija. Nahajamo se namreč v sredi tretjega vročinskega vala, naslednji teden pa se bodo temperature spustile, tudi vse tam do dvaindvajsetice. Poglejmo podrobneje …
Trenutno se nahajamo v sredi tretjega vročinskega vala, temperature pa že več dni krepko presegajo tridesetico. Današnji četrtek in sobota bosta v tem tretjem vročinskem valu najtoplejša dneva, saj se bo živo srebro dvignilo vse do 34 stopinj Celzija, med tem, ko smo in bomo druge dneve imeli 32 in 33 stopinj Celzija. Ohladitve ni za pričakovati vse do ponedeljka (28) in torka (22).

Seveda jutranje temperature niso posebno visoke. Dvignejo se do okrog 18 stopinj Celzija za te dni pa je ARSO na svojih spletnih straneh že izdal opozorilo za veliko toplotno obremenitev v nižinah. V petek, soboto in nedeljo se bo nadaljevalo povečini sončno in vroče vreme, popoldne ali zvečer pa je možen nastanek posameznih vročinskih neviht. Pihal bo jugozahodni veter.

Povečana požarna ogroženost

Uprava za zaščito in reševanje zaradi povečane nevarnosti požarov v naravi svetuje previdnost in pravilno uporabo ognja v naravnem okolju. Stanje nevarnosti požarov bo trajalo do prvih obilnejših padavin in znižanja temperatur, predvidoma do začetka prihodnjega tedna, so opozorili.

Zelo velika verjetnost za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju je po podatkih agencije za okolje na območju Bele krajine, Brkinov, Dolenjske, Kočevskega, Obale, Pomurja, Spodnjega Posavja in Zgornjesavskega.

Vročina lahko povzroči zdravstvene težave!

Vroči poletni dnevi so še posebej nevarni za srčne bolnike, opozarjajo zdravniki. Zaradi visokih temperatur in močnega sončnega sevanja previdnost ne bo odveč. V takšnih dneh je toplotna obremenitev za telo izjemno visoka, kar lahko različnim ljudem, predvsem občutljivejšim, starostnikom in otrokom povzroči težave. V popoldanskih urah se zato zadržujte v senci, zaščitite z očali, pokrivali in zaščitno kremo, predvsem pa ne pozabite, da vaše telo v takih dnevih potrebuje veliko tekočine (otroci približno 1,5 litra, odrasli pa od 2 do 3 litre vode na dan). Pomanjkanje vode v telesu namreč lahko vodi tudi do dehidracije, ta pa do odpovedi ledvic, srčnega infarkta in možganske kapi.

V teh dneh je ob jasnem vremenu UV indeks sredi dneva po nižinah 8-10, v gorah 11,5. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika. Zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo. Med 11. in 15. uro se, če je le možno, izogibamo izpostavljanju soncu.