Smeti v Kopici: Najdene kuverte z naslovi, čiščenje bomo (najverjetneje) plačali davkoplačevalci

Po tem, ko smo minulo nedeljo poročali o raztresenih smeteh po nasipu potoka Kopica v Petišovcih, so se zganile pristojne službe ter po prijavi občanov tudi Policija. Po naših neuradnih informacijah so se v vrečah smeti med drugim nahajale tudi kuverte s podatki, ki pa na žalost niso podatek za sankcioniranje.
Precej prahu je minulo nedeljo dvignila objava raztresenih odpadkov in odpadkov v vrečah, fotografije katerih nam je poslala bralka, ki se je sprehajala na tej relaciji. Po nestrokovni oceni gre za okrog 2 kubična metra odpadkov, situacijo pa si je ogledala redarska služba ob prisotnosti policije, na “raziskovalno delo” pa so se med drugim odpravili celo nekateri krajani Petišovcev, ki jih je takšen odnos do narave precej vznejevoljil. Jasno sicer je, da takšnih dejanj ni možno povsem iztrebiti, saj se bodo takšni neodgovorneži vedno našli, a je naslednji korak sedaj v rokah redarske službe oz. občinske inšpekcije.

Policija je torej ob prisotnosti redarske službe zadevo fotografirala in popisala, ta pa bo v nadaljnjo obravnavo predana občinskemu inšpektoratu. “Načeloma je nastal problem. Smeti so na državni zemlji (vodotok). Mi bomo prekrškovni postopek speljali, a bo ta najverjetneje padel, saj naslovi na kuverti še ne pomenijo avtomatično storilca, razen če ga stranka v postopku prizna,” nam je dejal Tibor Hebar iz Občine Lendava, ki doda, da se bo zadeva zagotovo zavlekla za kakšen mesec, mesec in pol. “V tem času bo Občina Lendava na stroške občinskega proračuna to odstranila. Na državo seveda ne gre računati, saj bi se postopki tukaj vlekli izjemno dolgo,” še pove Hebar.

V primeru, da bo storilec najden, slednjemu grozi precejšnja globa, pa tudi plačilo odstranitve odpadkov, a se bi zapletlo v primeru, če je oseba “na socialni.” V tem primeru osebe ne morejo bremeniti kazni, pa tudi izterjat je ne morejo. Občina Lendava bo tako čistila namesto države, največkrat pa so storilci povratniki in so enako ali podobno dejanje že storili. V zadnjem času je sicer opazen porast divjih odlagališč. Naši bralci nam večkrat pošljejo kakšne v naravi odložene smeti. Po navadi gre za manjša odlagališča ali posamične primere, slednji primer pa zagotovo spada med večje v zadnjem času.