SLS: V lendavskem volilnem okraju kandidira Rok Zver

Rok Zver iz Turnišča je zobotehnik, predsednik društva Krvni bratje in ljubiteljski vinogradnik. Na letošnjih predčasnih volitvah v Državni zbor kandidira na listi Slovenske ljudske stranke. Zanj bodo lahko glasovali Prekmurci, ki živijo v občinah Turnišče, Odranci, Dobrovnik, Črenšovci, Velika Polana, Lendava in Kobilje.
Zakaj ste se odločili za kandidaturo za poslanca?

Slovenija je letih svoje samostojnosti relativno hitro dosegla svoje začetne cilje – samostojnost in mednarodno priznanje, včlanitev v evroatlantske povezave, uvedbo skupne valute EVRO. Potem pa, kot da politika ne bi vedela v katero smer peljati državo naprej. Generacija, ki je trenutno na vodilnih položajih, se je ukvarjala le sama s seboj. Zato je  sedaj skrajni čas za sveže ideje, novo energijo in široko debato o tem, kam popeljati Slovenijo oziroma kakšna naj bo njena prihodnja vloga. Vedno, ko se je nekdo obregnil ob politiko, sem mu svetoval, da naj postane aktiven in jo spremeni. Sedaj je čas, da sam poslušam svoj nasvet in dam svoj aktiven prispevek.

Zakaj ravno na listi SLS?

SLS spada med tako imenovane »zrele« stranke, saj letos praznuje 30 letnico obstoja. Že po svojem imenu je »ljudska« in nagovarja širšo množico. Potem, ko je izpustila en mandat v Državnem zboru, je sestavila novo svežo ekipo, ki bo zagotovo ključni del nove vlade. Kako je, če SLS ni v Državnem zboru, se je videlo v zadnjih štirih letih, ko je Slovenija nazadovala na vseh področjih.

Kaj so za vas pereči problemi Pomurja in čemu boste namenili pozornost?

Kot prvo bi omenil neobstoječo regionalno razdelitev Slovenije. Trenutno smo bolj centralizirana država, kot smo bili v času Jugoslavije. Skoraj vsa mesta odločanja, Državni zbor, ministrstva, uradi, vse je v Ljubljani in velika večina ljudi, ki sprejemajo najpomembnejše odločitve o prihodnosti naše domovine so prebivalci Ljubljane in njene okolice. Razumem, da so jim lastne potrebe in potrebe njihovega kraja bližje kot potrebe nekoga, ki je tam nekje 200 kilometrov daleč. Zato je potrebno čimprej uvesti regije, prenesti določene ravni odločanja na regijo in s tem decentralizirati državo. Ljubljana je sicer lepa, ampak tudi mi imamo svoje adute.

Kot drugo, je zame zelo pereč problem ohranitev čiste narave, predvsem z vidika obstoja bioplinarn. Prepričan sem, da smo se v avanturo z bioplinarnami spustili preveč naivno. Sam sem bil že v začetku skeptičen do njih. Da elektrika iz bioplinarn ni tako čista, se je pokazalo, ko smo občutili nevzdržni smrad. Pa tudi nekontrolirani izpusti odplak iz bioplinarn na polja in v bližino vodotokov,  zastrupljajo obdelovalno zemljo, ogrožajo podtalnico in naše dragocene vodne vire. Zato sem za takojšnje zaprtje bioplinarn in njihovo sanacijo na stroške investitorjev. Vsak si zasluži, da diha čisti zrak.

Narava nam zadnje čase kaže svoj kruti obraz. Dvoletna zaporedna zmrzal ter pravkaršnje nekaj urno neurje, ki se je razbesnelo nad Pomurjem, je marsikaterega pridelovalca potisnilo na rob obstoja. Zato zagovarjam določitev nacionalne strategije obrambe pred točo in vzpostavitev skupne kvalitetne obrambe pred toči s sosednjimi državami Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško.

Vzpostaviti moramo nadzor nad vodami z melioracijo, da se bodo polja namakala ob pojavu pomanjkanja dežja in sušila, ko bo tega preveč. Še prej pa moramo zagotoviti očiščenje in delovanje sistemov, ki so bili vzpostavljeni v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Rabimo pravičnejšo zavarovalno politiko kmetijske pridelave, saj je 15 % odbitna franšiza občutno previsoka.

Podpiram tehnološki razvoj novih tehnologij pridelave, obnovitev in povečanje trajnih nasadov, rastlinjakov. Kot eno izmed alternativ bi omenil pridelavo ajde, saj imamo v naši semenski banki kvalitete genski material.

Žal Pomurje ostaja tisto, kar je že nekaj stoletij. To je izvoznik delovne sile. Žalostno, da izgubljamo cele generacije potenciala v delavcih, ki si morajo iskati delo in uspeh drugod in ne na rodni grudi. A tam se ne cedita mleko in med in kruh ni tako mehak. Za to zmanjšajmo davčno obremenitev plač in drugih dajatev podjetij, da bo lokalno gospodarstvo lažje zadihalo, raslo in ponujalo več in bolje plačana delovna mesta z višjo dodano vrednostjo.

Kaj želite sporočite volivcem?

3. junij vzemite kot državni praznik, saj so demokratične volitve v državni zbor temelj in začetek naše državnosti, zato pridite na volišča in proslavite ta dan z glasom za listo SLS.

V naši volilni enoti so med evidentiranimi kandidati SLS:

  • Rok Zver v volilnem okraju Lendava
  • Alojz Štuhec ml. v volilnem okraju Ljutomer
  • Jasmina Opec Vöröš v volilnem okraju Murska Sobota I
  • Maja Papič Lindič v volilnem okraju Murska Sobota II
  • Alojz Štuhec ml. v volilnem okraju Gornja Radgona