Slovenska turistična organizacija Expanu podelila naziv Sejalec 2020

V okviru Dni slovenskega turizma 2020 so bila včeraj na spletnem dogodku podeljena priznanja tistim, ki so še posebej zaslužni za rast ugleda in prepoznavnosti Slovenije kot odlične turistične destinacije, njihov prispevek k razvoju in promociji turizma pa ima posebno težo. Prejemniki priznanj so plakete že prejeli oz. jih bodo prevzeli osebno po sprostitvi ukrepov.
Regijski promocijski center Expano je prejel priznanje Sejalec 2020, ki ga za najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu podeljuje Slovenska turistična organizacija. Prijavitelj je bil Razvojni center Murska Sobota.

Regijski promocijski center Expano je kot slovenski paviljon leta 2015 na svetovni razstavi Expo v Milanu navduševal obiskovalce iz vsega sveta. Danes ob robu Soboškega jezera z izjemno arhitekturno stvaritvijo in inovativnimi in domiselnimi doživljajskimi vsebinami obiskovalce vabi, da občutijo Pomurje v malem. Z restavracijo, trgovino z regijskimi izdelki, centrom mobilnosti, hologrami, virtualnim poletom z balonom in 3D potovanjem skozi čas je prerasel stereotip turistično-poslovne pisarne. Je živi katalog lokalne turistične ponudbe, ki obiskovalce načrtno usmerja na različne točke Pomurja, zato nosi naziv Vrata v Pomurje, s katerimi vabi k odkrivanju številnih drugih mest v Pomurju. S tem prispeva k razpršitvi turističnih tokov in daljšanju dobe bivanja v destinaciji.

Finalista priznanja Sejalec 2020 sta bila še Istrski zajtrk – okusi lokalno, Mateja Hrvatin Kozlovič, s.p. in Jasna Chalet Resort, Jasna Chalet Resort, d. o. o.

Naša regija pa je bogatejša še za eno prestižno nagrado na področju turizma: Kristalni Triglav 2020, ki ga podeljuje Društvo turističnih novinarjev Slovenije je prejelo združenje Gourmet over Mura.

Gourmet over Mura je neformalno združenje ponudnikov vrhunske kulinarike, vinskih zgodb in nastanitev z levega in desnega brega reke Mure, nastalo je samoiniciativno in se financira izključno iz lastnih sredstev. Združenju je uspelo povezati turistično ponudbo cele regije. Postalo je prepoznavna blagovna znamka za odličnost, ki je iz samo treh vrhunskih ponudnikov na začetku (Gostilna Rajh, Šunkarna Kodila in Vinarstvo Marof) zraslo v enega vodilnih turističnih projektov v regiji. Letos se je vanj vključilo še devetnajst ponudnikov kakovostnih butičnih nastanitev. Združenje je plod entuziazma posameznikov z Jankom Kodilo na čelu, ki je spoznal, da en sam ponudnik ne bo slišan, da se je treba povezovati v skupni zgodbi, prodaji in nastopih na trgu. Gourmet over Mura združuje nadpovprečne zgodbe malih proizvajalcev in ponudnikov, ki s svojimi proizvodi in zgodbami dosegajo veliko dodano vrednost. Njihov cilj je ponuditi gostom Pomurje kot regijo petzvezdičnih doživetij.