Skupščina ŠD Speedway team Lendava: Dirka bo 4. avgusta, društvo ima tri potencialne nove voznike

Včeraj pozno popoldan se je v zgornjih prostorih supermarketa Tuš Kocet v Lendavi odvila redna letna skupščina, na kateri so potegnili črto pod letom 2017, imenovali nove člane upravnega in nadzornega odbora, predstavili plan dela za leto 2018 ter tri nove potencialne voznike društva.
Leto je naokoli, na skupščini pa so se znova zbrali člani športnega društva Speedway team Lendava. Zbralo se jih je nekaj več kot trideset. V letu 2017 je športno društvo prvič v svoji zgodovini ni imelo aktivnega voznika, ki bi se udeleževal dirk za državno prvenstvo, ali kakšnih drugih dirk. Na domači stezi je bila organizirana ena dirka, in sicer finalno dirko državnega prvenstva posameznikov, dirka pa je bila mednarodnega značaja. Andrej Matjašec, predsednik društva je opozoril, da se že nekaj let na območju Slovenije soočamo s pomanjkanjem voznikov, svoje vrste pa klubi dopolnjujejo s tujimi vozniki. Zato je tudi lanska dirka bila mednarodna.

“Omenjena dirka je bila najvišjega kakovostnega razreda in je bila zelo dobro obiskana. Ogledalo si jo je okrog 1200 gledalcev, dirke pa se je udeležilo 16 voznikov. Pri tem so sodelovali tudi motoristi moto kluba Lindau. Kar nas najbolj razveseljuje je, da smo med odmori dali priložnost predstavitve mladim voznikom, ki so nekako novi upi lendavskega spidveja. Upam, da bomo s požrtvovalnim delom iz njih uspeli vzgojiti perspektivne tekmovalce, ki bodo ponosno zastopali barve lendavskega kluba.

Želel bi poudariti tudi kamp za mlade voznike. Ta se je odvil v jesenskem času, udeležilo pa se ga je pet otrok. Ti so se čez celoten dan spoznavali z zgradbo in delovanjem spidvej motorja, osnove tehnike vožnje motorja, nastavitev motorja, … Glede na celodnevni napor lahko zaključimo, da je bil kamp uspešen. Takšen kamp planiramo tudi v letošnjem letu. Glede investicij v lanskem letu, kakšnih pomembnejših ni bilo,” je povedal Matjašec in dodal, da se je v preteklem letu zaključil mandat spidvej komisije, pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS). Novo komisijo sestavljajo trije člani: Gregor Arnšek (Krško), Tomaž Požrl (Ljubljana) in Igor Kolenko (Lendava). Komisiji predseduje Igor Kolenko.

Društvo je, kljub skromnemu proračunu, poslovalo pozitivno

Športno društvo je v minulem letu poslovalo pozitivno. Presežek prihodkov nad odhodki je znašal okrog 2.300 evrov. Društvo je iz proračuna in drugih javnih sredstev prejelo 5.500 evrov, ostale dotacije pravnih in fizičnih oseb pa so znašale 1.900 evrov. Prihodki iz članarin so znašali 285 evrov, prihodki od prodaje storitev na domačem trgu pa 2.280 evrov. Prihodki od prodaje vstopnic, 1.950 evrov. Skupaj je prihodkov bilo nekaj manj kot 12.000 evrov. Od tega je odhodkov bilo: Materialni stroški 293 evrov, stroški storitev 7.400 evrov, amortizacija osnovnih sredstev 160 evrov, prevrednoteni odhodki v zvezi z obratnimi sredstvi 84 evre in drugi odhodki v višini nekaj čez 1.600 evrov. Skupaj odhodkov nekaj čez 9.600 evrov. Med drugim je društvo uspelo poravnati še nekatere stare obveznosti do podjetja Eko-Park in Elektro studia.

Razrešnice in volitve

Na včerajšnji skupščini so med drugim razrešili upravni in nadzorni odbor društva in imenovali novega. Nov upravni odbor sestavljajo: Ladislav Adorjan, Zoran Varga, Igor Rubin, Jože Koren, Andrej MatjašecIgor Kolenko in Blaž Kotnjek. Nov nadzorni odbor sestavljajo: Sašo Kranjc, Štefan Feher in Mojimir Wolf.

Leto 2018

V Sloveniji se bodo odvile tri dirke državnega prvenstva. Prva dirka bo na sporedu 1. aprila v Krškem, druga dirka je nas sporedu 14. aprila v Ljubljani in tretja dirka 4. avgusta v Lendavi. Poleg tega v letošnjem letu želijo izvesti prav tako en spidvej kamp, po vzoru kampa iz leta 2017. Sicer pa bodo v naši državi trije: (20 in 21. april v Lendavi, 11. in 12. maj v Krškem ter 22. in 23. junij v Ljubljani). Na AMZS so se med drugim dogovorili, da se odvijejo tudi dirke med klubi, datumi pa bodo določeni naknadno.

Trenutno stanje

So pa prisotni člani slišali tudi nekaj neprijetnih dejstev. Kljub temu, da letos lendavski spidvej praznuje štirideseto obletnico, dirke v zadnjih desetih letih niso bile rentabilne. Vsaka je namreč ustvarila okrog štiri tisoč evrov minusa, ki ga je klub vsako leto nekako uspel pokriti. Majhen je tudi proračun. Lanski je bil okrog 12 tisočakov, za primerjavo, v relativno dobrih časih je proračun bil težek okrog 60 tisoč evrov. Težave sicer ne beleži spidvej le v Lendavi in v Sloveniji, temveč tudi po preostali Evropi.

Težava so tudi lesene obloge ograje dirkališča, ki so v slabem stanju, lani pa se je že iztekla tudi homologacija napihljivih blazin v ovalih. Čeprav so te povsem funkcionalne, pa proizvajalec, kljub pregledu le-teh, jamstva ni mogel podaljšati. To v praksi pomeni, da se v Lendavi več ne bodo mogla organizirati večja tekmovanja, temveč zgolj do nivoja državnega prvenstva. Cena novih blazin znaša nekaj več kot 35 tisočakov, društvo pa si tega (zaenkrat) ne more privoščiti. Med spidvej društvi obstaja ideja, da bi skupaj kupili ene blazine in si jih med seboj izposojali.

Prihodnost

Kljub temu, da trenutno stanje v društvu ni najbolj rožnato, pa so na včerajšnji skupščini predstavili tudi tri nove potencialne voznike. V kolikor bodo vztrajali in se v ta šport aktivno vključevali, bi kaj kmalu to lahko postali Tim Gal, Teo Horvat in Aleš Senekovič. Šele pred kratkim polnoletna Tim Gal in Teo Horvat prihajata iz Lendave, Aleš Senekovič pa je nekdanji voznik cestnih motorjev, ki se je v Lendavo preselil iz Benedikta in bi se rad preizkusil tudi v spidveju.