Skupno sodelovanje na področju mlajših selekcij: NK Odranci, Črenšovci in Bistrica

Nižjeligaška nogometna društva iz Odrancev, Črenšovcev in Bistrice so v teh dneh združili moči in sklenili skupno sodelovanje na področju mlajših selekcij. Omenjena trojica bo tako lahko zagotovila stabilnejšo prihodnost, takšen dogovor pa med drugim dokazuje, da je mnogo rešitev moč rešiti prav s sodelovanjem.
Trije predsedniki nogometnih društev iz Odrancev (Marjan Marič), Črenšovci (Dominik Pintarič) in Bistrica (Iztok Maučec) so v teh dneh združili moči in sklenili zanimivo sodelovanje, katerega se zagotovo ne bi branila niti nogometna društva iz višjih lig. Po predlogu Mariča, ideja je v slednjem tlela že vsaj dobro leto, bodo omenjena nogometna društva združila mlajše selekcije vseh treh omenjenih in sicer od selekcije U13 do U19. Vsi trije omenjeni predstavniki so minulo soboto dosegli tudi dogovor z novim koordinatorjem enotnih selekcij. To bo postal Boštjan Graj, ki ima za sabo že veliko “kilometrine” s področja dela pri mlajših selekcijah.

“Težav s podmladkom ni, ko so fantje šele na začetku, torej U7, U9 in U10, ko na posamezni nogometni tekmi ne potrebuješ 13, 15 dečkov. Težava nastopi kasneje, ko se podmladek prične gubiti po vseh nogometnih društvih. Blizu je prvoligaš Mura, pa drugoligaša Nafta, Beltinci, … To so vse društva, kamor podmladek najraje odhaja, vsak pobere 3-4 boljše igralce, kar seveda ni nič slabega, odhode v višji rang tekmovanja podpiramo, a takrat začne število kadra primanjkovati nam. Dolgoročno gledano, čeprav se zelo trudimo, mladih ne bo dovolj, kar je prvobiten razlog, zakaj vzpostaviti takšno sodelovanje,” nam je dejal predsednik nogometnega društva Odranci, Marjan Marič.

Vsled tega so omenjeni trije prišli do zaključka, da se selekcije vseh treh klubov s sezono 2021/2022 združijo, s čimer bodo rešili številčne in konkurenčnejše selekcije, ki bodo lahko nemoteno tekmovale na nivojih lig MNZ in v prihodnje morebiti tudi na višjih nivojih, nogometna društva pa bodo tako izpolnjevala vse tekmovalne pravilnike panožnih zvez. “V praksi to pomeni, da si bodo nogometni klubi igralce posojali glede na svoje potrebe. Škoda je, recimo, ko imamo kakšno leto pet kadetov, kar pomeni, da jih imamo za kadetsko ekipo premalo. Teh pet kadetov mi recimo posodimo nogometnemu društvu kateremu ravno toliko igralcev manjka, naslednjič pa bomo spet mi deležni prihoda igralcev za potrebe sestave kakšne druge selekcije. Katero nogometno društvo bo registriralo posamezno selekcijo se bomo dogovorili, gledali pa bomo predvsem na potrebe posameznega nogometnega društva. V splošnem bo najbrž veljalo, da bo selekcijo imelo društvo, ki ima doma največ igralcev za slednjo,” je še dejal Marič, ki zaključuje, da dogovor o podrobnostih še sledi, da bo vsak dogovor veljal za eno sezono, da ne izključujejo možnosti večih istih selekcij ter napredovanja.