Skupaj pomagajmo majhnemu Luki iz Gornjega Lakoša

Na videz zdrav šestmesečni Luka ima pravzaprav težave že od rojstva. Po tem, ko se njegovi vrstniki lahko brezskrbno igrajo, pa takšnega otroštva trenutno Luka ni deležen. Prirojeno težavo s srcem so mu zdravniki že rešili, sedaj rešujejo vrsto drugih. Gasilci PGD Radmožanci, organizatorji dobrodelnega koncerta vas prosijo za pomoč, saj so terapije drage, na pomoč pa so – pa čeprav ne gre za ogenj, priskočili gasilci iz Radmožancev.
————————————————————————————————————————————————

Dobrodelni koncert za Luko bo 1. marca 2020 ob 14.00 uri v vaškem domu v Radmožancih, ki ga organizira PGD Radmožanci. Nastopili bodo: Kvintet Aeternum, Ethnotrip, skupina Skok, Robi Horvat, DOŠ Genterovci, Tjaša Šimonka, mala vokalna skupina Lirika, Dobronaki Nótazók, Janet Neubauer, Nimam časa, Ališa Lebar Gor, Elisa Lebar, Alja Gal (obe prof. Maja Novak in klavirska spremljava Danica Baša), citrarska skupina Pünksodi Rózsa iz Doline ter Naca és Mari.
————————————————————————————————————————————————

Pred dnevi smo se mudili pri družini Budin-Kepe v Gornjem Lakošu. Pred šestimi meseci je nov dom mladih staršev Maje iz Lendave in Franca iz Radmožancev v Gornjem Lakošu osrečil Luka ter ga zapolnil s srečo, veseljem in radostjo. Čeprav je nosečnost, kot pravi Maja, potekala brez težav, pa so se pri majhnem Luki težave začele tik po rojstvu. Že v ljubljanski porodnišnici je postalo jasno, da Luka ni povsem zdrav dojenček, pred mladima staršema pa je takoj po porodu bilo vprašanje, kako naprej. Po pogovoru z zdravniki je postalo jasno, da bo Luka potreboval številne operativne posege pa tudi številne fizioterapije.

“Takoj po rojstvu sva s partnerico bila seznanjena, da se je Luka rodil z zatrdelimi sklepi ter s skrčenimi mišicami. Izpahnjene je imel tudi kolke, saj so sklepe potegnile skrčene mišice, ravno zaradi tega potrebuje operacije in fizioterapije pa tudi kosti v stopalih niso bile povsem na mestu” pove oče Franc. Ta med drugim doda, da je Luka prestal že malo morje fizioterapij in da je napredek viden, a je to krepko premalo, saj jih Luka potrebuje vedno več. “S fizioterapijami smo začeli, ko je Luka bil star šele štiri dni. Rokice in nogice je imel čisto skrčene, skrčene je imel tudi prstke. Vse prizadete okončine lahko sedaj že dokaj raztegne, a potrebuje še več fizioterapij.”

Prihodnost Luke bo svetla le, če bo ta deležen veliko fizioterapij. “Kakšna bo uspešnost ni povsem znano, a kot starša lahko poveva, da je že sedaj več kot očitna. Zdravniki so dejali še, da v kolikor bodo starši s takšno intenziteto nadaljevali, je uspešnost lahko tudi več kot 90-odstotna. Vsak fizioterapevt sicer pravi drugače, a so, kar se tiče cilja, nekako enotni,” povesta starša.

Luko čaka pot v Nemčijo

Majhnega Luko pa sedaj čaka pot v Nemčijo. Za težave slednjega so v Nemčiji bistveno bolj usposobljeni in mu zdravniki z operativnimi posegi lahko tam zelo dobro pomagajo. Tako je priporočal tudi ortoped, kar pomeni, da bo operacijo plačala zdravstvena zavarovalnica. Starši bi tako lahko še uspešneje nadaljevali s fizioterapijami najprej v Nemčiji, za tem še v Sloveniji in na sosednjem Madžarskem. Prav to pa je nit celotne akcije za Luko, saj so fizioterapije drage, zdravstvena zavarovalnica v Sloveniji pa Luku lahko plača izjemno malo število fizioterapij, zgolj 1-2 na teden. Vsako naslednjo terapijo starša morata plačati iz svojega žepa, kar znese 30 evrov za 45 minut. Do operacije bo obiskoval fizioterapije v Sloveniji in na Madžarskem.

Pred Luko je sedaj druga kontrola, 17. marca pa v Nemčiji sledi ponovno rentgensko slikanje kolkov in stopal. “Operacija se bo začela na stopalih, saj ima izpahnjeno peto, pa tudi kosti niso zrasle po vrstnem redu. Za tem sledi operacija kolen in kolkov. Kolki namreč še vedno niso v šalčki stegnenice. Nadaljnje zdravljenje bo v Sloveniji, kot tudi okrevanje in rehabilitacija, ki bo trajalo nekaj več kot dve leti, Luka pa bo primoran nositi še opornice. Tudi čez noč. Te sicer nosi že sedaj,” sta bila jasna starša.

Težave s srcem in dihanjem

Luka je po večini svojega majhnega teleščka bil “gipsan,” že vsaj desetkrat. Poleg vsega je takoj po rojstvu prestal operacijo na srcu, imel je namreč odebeljeno zaklopko, posledično pa je bil ogrožen ustrezen pretok krvi. Stanje s srcem se je uredilo, pojavile so se težave z grlom, saj je slednje zoženo ter z dihanjem. Kljub vsemu, starša upata na najboljše, stvari pa se, kot že rečeno, premikajo na bolje!

Pomoč preko Rdečega križa, OE Lendava:

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Lendava
Kranjčeva ulica 4
9220 Lendava
TRR: SI56 0312 4100 0922 524
Sklic: SI00 1202-01032020
Namen: POMOČ LUKA