Skoraj vse nepremičnine nekdanje Mure, prodane

Stečajna upravitelja podjetij Mura in AHA Mura sta prodala že skorajda vse nepremičnine nekdanjega tekstilnega giganta. S kupninami, ki polnijo stečajno maso, bodo (ne povsem) poplačani upniki, neprodane pa so trenutno upravna stavba, pisarniška stavba podjetja Mura EHM, dve zelenici z lopo in parkirišče. Preostalo je še tudi nekaj manjvrednega blaga.
Na zadnje je Stevo Radovanović, stečajni upravitelj Aha Mure, prodal AHA Muro kot poslovno celoto celjskemu podjetju Inpos. Zanj je prejel plačilo v višini 2 milijona evrov, po odštetju stroškov pa je ostalo “le” 1,4 milijona evrov. Z 1,1 milijona evrov je poplačal stroške družbi Ledava, ki je od NLB-ja odkupilo terjatve, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je prejelo 236.000 evrov, FURS 55 tisočakov, FMC sistemski integrator pa je dobil 1.300 evrov.

Stečajni postopek podjetja AHA Mura bi se lahko zaključil do konca letošnjega leta, a se ne bo, saj na sodišču potekajo še nekateri pravdni postopki. Med njimi je denimo spor z bankami, katerim Radovanović ni priznal ločitvene pravice. Sodišče mu je na prvi stopnji pritrdilo, višje sodišče je sodbo razveljavilo in vrnilo prvostopenjskemu v ponovno odločanje.

Se pa je celjsko podjetje Inpos ob nakupu soočilo z nekaterimi težavami. Na strehi enega izmed objektov, ki bi ga bilo potrebno obnoviti, se nahaja sončna elektrarna. Obnoviti bi bilo potrebno tudi streho, a to bremeni stavbna pravica, ki jo je ustanovila nekdanja lastnica Aha Mure Mojca Lukančič. Sončna elektrarna na strehi je last podjetij Interenergo in Galaksija, pogodba za uporabo strehe je podpisana za 25 let, za deset let pa sta podjetji že plačali najemnino. Vsa vzdrževalna dela na strehi mora opraviti lastnik objekta, pogodbe pa so bile menda napisane precej slabo.

V prostorih se trenutno nahaja podjetje Arum, katerega lastnik je Dušan Gomboc, ta pa je z Imposom že sklenil pogodbo o najemu prostorov. Gomboc bo med drugim do konca meseca plačal kupnino za stroje, ki jih ima v najemu.

Poplačujejo pa se tudi ločitveni upniki. Stečajni upravitelj delniške družbe Mura Marko Zaman je prodal vse premoženje, razen upravne stavbe. DUTB je kupil nekdanji obrat perila oziroma CMT, v svežnju slabih terjatev pa je na DUTB bilo preneseno tudi Murino premoženje. DUTB bo nepremičnino pripravil na prodajo in jo ponudil na trgu. V proizvodni dvorani je najemnica družba Boxmark iz Kidričevega in zaposluje okoli 190 ljudi. Najemnik telovadnice, modelarnice, metraže in trgovine je bilo podjetje Miniplast. To bo omenjeno kmalu kupilo za nekaj več kot 230 tisočakov. Zadnja Murina stanovanja so bila prodana lani.