Škof Peter Štumpf se na sodišču zagovarja zaradi domnevne razžalitve

Sodnik okrožnega sodišča v Murski Soboto Stanislav Jug je predvčerajšnjim opravil odmeven predobravnavni narok zoper murskosoboškega škoda, Petra Štumpfa, ki ga zaradi razžalitve zasebno toži vernica, Lidija Turk Klemenčič. Po drugem v zvezi s prvim odstavkom 158. člena KZ-1 RS, lahko sodišče škofa kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.
Ker ni bilo nobene možnosti za izvensodno poravnavo ali dogovor, je zagovornik tožnice, odvetnik Dean Bačič predlagal, da sodišče v primeru priznanja očitanega kaznivega dejanja, obtoženemu izreče z zakonom predvideno sankcijo ter mu določi plačilo stroškov kazenskega postopka. Ker pa 57-letni Štumpf, ki je v predstavitvi svoje osebnosti zatrdil, da je neporočen in brez otrok, kaznivega dejanja ni priznal, saj je dejal, da se je v skladu s cerkvenim pravom zavzel za osebje škofije, mu bodo sodili na glavni obravnavi, ko bodo izvedli predvidene dokazne postopke. Škof katoliške cerkve in ordinarij soboške škofije, brez premoženja (razen avtomobila), s 600 evrov mesečnih prihodkov od maš ter darov v župnijah in v škofiji, je dodal, da z besedami v časniku Slovenske novice “glede na vse, kar se dogaja, ne moremo zaključiti drugače, kot da je ženska neprištevna in da nima stika z realnostjo,” zasebno tožnico ni želel užaliti.

Ker torej dejanja ni priznal, sta se stranki strinjali, da bo glavno obravnavo opravil sodnik posameznik, Stanislav Jug, ki bo na prvem naroku glavne obravnave zaslišal tako obtoženega kot tožnico. Šele pozneje se bo sodnik odločil, ali bo zaslišal še nekatere priče ter izvedel še nekatere dokaze, ki jih je na predobravnavnem naroku predlagal Štumpfov zagovornik, odvetnik Ronnie Christopher Horvat. “Sploh obdolženi ni razkril za koga v celotni zadevi gre, temveč se je v medijih in sploh javnosti, razkrila sama,” je dejal odvetnik Horvat. Slednji je med drugim predlagal, da sodišče pritegne tudi izvedenca nevropsihiatrične stroke, ki naj bi ocenil, ali je tožnica dejansko bila prištevna v kritičnem času.

Temu, kot tudi številnim drugim dokaznim predlogom obrambe je nasprotoval zastopnik tožnice Bačič, ki je dejal, da se ne sodi njegovi varovanki, in so takšni predlogi skrajnje nizkotni, neprimerni in žaljivi. Dodal je, da se tukaj “ne sodi po cerkvenem pravu.” Zavrnitvi dokazov je pozneje posredno potrdil tudi sodnik, čeprav je možno, da bo v nadaljevanju le izvedel kakšen izmed predlaganih dokazov. Več bo znanega že 18. marca, ko se bo začela glavna obravnava.

Kakorkoli že, sedaj je povsem jasno, da bo odmnevna ljubezenska pravljica med soboškim stolnim župnikom Goranom Kuharjem in 30 let starejšo vernico Lidijo Turk Klemenčič, ki je konec julija in v začetku avgusta lani odmevala zlasti v Pomurju, a tudi širše po Sloveniji in celo tujini, le kmalu končana. Najkrajšo naj bi očitno potegnil soboški škof Peter Štumpf, ki je v času omenjene afere povsem verjel župniku Kuharju, katerega je pričakovano, odkrito podpiral in ga še vedno podpira. Toda med podporo Kuharju je očitno močno razžalil omenjeno vernico Lidijo Turk Klemenčič, ki ga je kazensko ovadila.

Sprva naj bi se nekateri pomurski odvetniki izogibali zastopati Lidijo, a je septembra lani uspela prepričati znanega murskosoboškega odvetnika, Deana Bačiča, ki je v njenem imenu vložil ovadbo. V ovadbi škofu torej očitajo, da je v javnosti Lidijo Turk Klemenčič, razglasil za neprištevno. V časniku Slovenske novice je namreč izjavil: “Glede na vse, kar se dogaja, ne moremo zaključiti drugače, kot da je ženska neprištevna in da nima stika z realnostjo. Po Murski Soboti in zdaj očitno že novinarjem govori res podle zgodbe o teh ženskah (mislil je na ženske, ki se z župnikom pogovarjajo ali sodelujejo v župniji op.p.), ki so popolnoma izmišljene, zopet stvar njene bolne domišljije, ljubosumja in neprištevnosti.” V primeru, da ga spoznajo za krivega zaradi razžalitve zoper čast in dobro ime, pa mu po 2. odstavku v zvezi s 1. odstavkom 158. člena KZ-1, grozi denarna kazen ali zapor do šestih mesecev.