Škof msgr. Anton Žerdin Bukovec, rodom iz Čentibe, je novi častni občan Občine Lendava

Na minuli seji občinskega sveta so na predlog svetnika Romea Gala iz Čentibe določili novega častnega občana Občine Lendava. To bo postal škof msgr. Anton Žerdin Bukovec, rodom iz Čentibe. Gre za izjemnega človeka, katerega dobre besede in dobra dela sežejo vse do Vatikana. Občina se mu s tem želi zahvaliti za njegovo plemenito in humano delo, ki ga opravlja že od rane mladosti.
Anton Žerdin Bukovec se je rodil 11. junija 1950 v Čentibi pri Lendavi, kjer je bil tudi krščen. Ko je bil star štiri leta, so se z družino preselili v Subotico v Vojvodini, vendar je leto za letom obiskoval sorodnike v Lendavi. Anton je stopil v frančiškanski red 13. avgusta 1976 v Zagrebu, kjer je na teološki fakulteti tudi končal študij bogoslovja. V petem letniku je prišel na obisk v Zagreb škof iz San Ramona v Peruju in ga pregovoril, da je šel v misijone. Odpotoval je v Limo, kjer se je naučil španščine ter bil leta 1975 v San Ramonu posvečen za duhovnika. Kot župnik je v župniji Atalaya (ki meri kot štiri Slovenije) s svojimi verniki živel 27 let, in je kljub hudim preganjanjem in grožnjam s smrtjo ter odrezan od sveta z njimi vztrajal v amazonskem gozdu več kot leto dni.

Veliko pozornosti je posvečal in še vedno posveča malim amazonskim indijanskim narodom, ki živijo v pragozdu in so praktično pozabljeni od vseh državnih in cerkvenih struktur. Naučil se je njihovega jezika, prevedel jim je liturgične knjige, napisal jim je knjigo s slovnico, skrbi za njih v vseh pogledih. V letu 1994 je na njegovo pobudo začel oddajati svoj program radio, ki ga je sam osnoval. Najprej je bil slišen le pet kilometrov naokoli, v svetem letu 2000 pa so dosegli, da je bil slišen že skoraj po celotni njegovi župniji. Radijski program je predvsem izobraževalnega in informativnega značaja, ima pa tudi verske vsebine. Program pripravljajo v treh indijanskih jezikih.

Delo z otroki in skrb za njihovo izobraževanje sta zanj med najpomembnejšimi nalogami, zato je osnoval tudi več šol, dijaških in študentskih domov, med drugimi tudi univerzo za Indijance v Napokiju, kjer je poudarek na izobraževanju učiteljev, ki gredo nazaj med Indijance in izobražujejo svoje sorojake. 19. januarja 2002 ga je papež Janez Pavel II. Imenoval za škofa v škofiji San Remom v južnoameriški državi Peru. Za škofovsko geslo si je izbral misel svetega Frančiška: “Orodje tvojega miru.”

Odkar ga je papež imenoval za pomožnega škofa (in leto pozneje za krajevnega škofa) v perujskem San Ramonu, kjer deluje še danes, je večkrat obiskal domačo Lendavo in v cerkvi sv. Katarine Aleksandrijske, kjer je bil krščen, večkrat daroval mašo, pri kateri so ga številni domačini navdušeno poslušali. Lendavo je obiskal tudi letos in daroval mašo 20. avgusta. Lendavčani smo torej lahko ponosni na svojega rojaka, predvsem na njegovo plemenito in humano delo, ki ga opravlja, kar so prepoznale tudi najvišje avtoritete Vatikana ter mu podelile naziv škofa.

“Življenje in delo Antona Bukovca Žerdina je posvečeno najšibkejšim in najranljivejšim članom skupnosti v kateri živi, s čimer nam je vsem zgled humanega človeškega delovanja. Občanom Lendave je v čast in ponos, da je človek takšnega kova naš rojak, zato je pomembno, da ga izpostavimo kot dober zgled tudi z nazivom častnega občana Lendave,” je izpostavil predlagatelj, Romeo Gal.

Predlagatelj, občinski svetnik Romeo Gal

Preostala imenovanja ob bodočem občinskem prazniku:

  • Plaketo občine Lendava v letu 2021 prejme Čebelarsko društvo Lendava
    Za 100 letno delovanje društva na področju čebelarstva, za razvoj dolgoletne in bogate čebelarske tradicije, za uspešno in predano delo, številne aktivnosti, izobraževanja ter za skrb in zaščito čebel.
  • Plaketo občine Lendava v letu 2021 prejme Štefan Kozak iz Lendave
    Za posebno delovna prizadevanja in uspeh v daljšem časovnem obdobju na področju planinstva, turizma in športa, s katerimi je prispeval h kakovostnejšemu življenju, blaginji, ugledu in razvoju Občine Lendava, za društveno delovanje in za razvijanje ter utrjevanje sodelovanja med Občino Lendava in drugimi občinami v Sloveniji in tujini.
  • Priznanje občine Lendava v letu 2021 prejme Okrepčevalnica Kančal, Eva Marija Banutai, s.p. iz Lendave
    Za dosežke na gostinskem področju ter za ponudbo kulinarike, ki ohranja gastronomsko dediščino v občini Lendava.
  • Priznanje za najlepše urejeno naselje v občini Lendava v letu 2021 prejme naselje Lendava