Sindi Horvat: “Nekoč mi je bilo vseeno kaj dajem vase, danes je to drugače.”

Sindi Horvat iz Lendave velja za eno izmed tistih žensk, ki je z obilico samokontrole, razmisleka, gibanja in predvsem pridobljenega znanja ter tudi odrekanja prigarala veliko spremembo v svojem življenju. Sindi se je večino svoje mladosti borila z odvečnimi kilogrami, ki jih je uspešno premagala, sedaj pa želi zgodbo deliti tudi z našimi bralci.
“Nekoč mi je bilo vseeno kaj dajem vase, danes je to drugače” in “Nisem spremenila le svojega videza in načina prehranjevanja, temveč tudi svoje razmišljanje” sta le dva stavka, ki ju Sindi Horvat iz Lendave uporabi za začetek svojega razmišljanja oz. opisa svoje zgodbe. “Tisti, ki me spremljate in poznate, veste, kakšna sem bila nekoč in kakšna sem danes,” pa je nadaljevanje, ki vsekakor pritegne slehernega bralca zgodbe. Sindi se je večino svoje mladosti borila z odvečnimi kilogrami ter tudi z razmišljanjem, ko je naposled le uvidela, da številne diete niso prinesle rezultatov, še manj pa discipline in, še več, izboljšanja stanja.

“Ko sem našla način ustreznega hujšanja, sem posledično izgubljala vse več kilogramov. Gibanje je postalo del mojega vsakdana in tako sem šla z glavo skozi zid. Od sebe sem zahtevala vse več. Bila sem zelo samokritična in nikoli zadovoljna s svojim videzom. Bila sem že tako suha, da sem kljub ustrezni vadbi začela zgubljati na mišični masi. Po domače – telo je jedlo samo sebe, zato je jedlo lastne mišice. Glede na dnevne aktivnosti, sem v telo vnašala premalo kilokalorij in dobesedno živela od oreščkov,” se spominja Sindi. Oreščki sicer vsebujejo veliko kilokalorij, a v primerjavi slabim in majhnim obrokom, ki jih je Sindi v telo vnašala čez dan, so ji, kot pravi, ti po eni strani dajali kanček energije za zbranost, opravljanje vsakodnevnih opravil in treninge, po drugi pa so ji povzročali številna nelagodja, kot na primer napihnjenost, slabo počutje. “Z oreščki vsekakor ni nič narobe, le zmerno jih je treba uživati,” je jasna.

“Postala sem obsedena s prehrano in vadbo”

Kot pravi Sindi, je sčasoma prišla do točke, ko je postala obsedena s prehrano in vadbo. Težav z anoreksijo in bulimijo sicer ni imela, a čeprav so, kot pravi, to mislili mnogi. “Postala sem ortoreksična. Ortoreksija je na kratko obsedenost z zdravo prehrano. Nenehno odrekanje in štetje kalorij je vodilo do slabih odnosov, nervoze, jeze in nenazadnje v popoln začarani krog.” Zakaj temu tako? “Že kot otrok sem bila deležna številnih zbadanj, kritik, pogledov in nepotrebnih komentarjev. Čeprav me nikoli ni zanimalo kaj si drugi mislijo o meni, mi ni bilo vseeno. Prišla sem tako daleč, da moje telo več ni bilo nič kaj ženstveno.”

Posledice – nenehna napihnjenost, hormonsko neravnovesje, adrenalna izgorelost so postale del njenega življenja. “Nato je sledil šok. Povsem ampak zares povsem sem izgubila menstruacijo, ki je nisem imela skoraj štiri leta. Sledili so obiski raznih zdravnikov, terapij, ki sem jih odklanjala, saj se nisem želela zdraviti s hormonsko nadomestno terapijo. Po dveh letih in pol po izgubi menstruacije, sem se vendar odločila, da bom uživala zdravila – umetne hormone, katere sem tudi na srečo hitro nehala jemati. Zakaj? Zato, ker vsi umetni hormoni v telesu ubijajo lastne, ki jih telo posledično začne vse manj proizvajati.”

Sčasoma je v telo začela vnašati normalne obroke

“S časoma sem začela v telo vnašati normalne obroke, zmanjšala intenzivne vadbe, delati na sebi in se enostavno sprostila. Tako sem nekega dne po skoraj štirih letih, ponovno dobila menstruacijo in od takrat nimam več nobenih težav. V življenju ima vse svoje prednosti in slabosti. Zato je prehrano in vadbo potrebno prilagoditi glede na življenjski slog. Danes sem srečna in ponosna, da sem mama. Žal ima danes tudi zaradi neustrezne prehrane in vadbe veliko žensk težave z zanositvijo. Vesela sem, da nisem bila ena izmed mnogih in se je zanositev dejansko zgodila zelo hitro. Po drugi ovulaciji. Zato mi povsem kar sem doživela, ni pomembno nenehno štetje kalorij in intenzivno potenje. Vedno sem bila in ostajam strastna gurmanka. Zelo rada jem dobro in okusno hrano. Imam svoj način prehranjevanja, ki ustreza meni, mojim potrebam in željam. Uživam samo hrano, ki jo imam rada. Sem mamica tri mesece in pol stare punčke, zato je tudi moj urnik v tej najlepši vlogi drugačen. A to ne pomeni, da sem nehala živeti. Se pa zadev lotim glede na moje trenutno stanje. Tako pred kot tudi v nosečnosti in sedaj po porodu. To so tri različna obdobja. Počasi končujem del zgodbe iz katere bi lahko napisala knjigo, kar sicer upam, da nekoč tudi bom. Hkrati sem mamica in te vloge ne bi menjala za nič na svetu,” zaključuje Sindi, ki je na priljubljenem družabnem omrežju Facebook odprla svojo stran “Bodi to kar si, ker edinstven si.”