Šilakov 1A Personal pristal v stečaju

V Sloveniji je bil obsojen na pogojno kazen, a to ga ni ustavilo, pač pa je podjetnik Tomaž Šilak z novačenjem slovenskih delavcev nadaljeval v Avstriji, kjer je odprl agencijo 1A Personal. A se je znova zapletlo, agencija je pristala v stečaju, delavci pa so že dobili odpovedi. V tolažbo jim je vsaj to, da Avstrija drugače poskrbi za delavce.
Služba preko zaposlitvene agencije Tomaža Šilaka, 1A Personal, so za delavce namesto olajšanja finančnega položaja , postale nočna mora. Podjetje je zaposlenim dolžno novembrsko in decembrsko plačo ter božičnico. Po zagotovilih naj bi denar prejeli 15. januarja. Ta je že zdavnaj minil, denarja pa še kar ni. Mnogi otroci so tako bili za božične praznike brez daril, mize pa so bile obložene bolj bogo, ali pa sploh ne, se huduje večina delavcev, ki so boljše življenje iskali preko Šilakove agencije 1A Personal.

Mnogim dolgujejo več tisočakov. Nekateri zamujajo s plačilom položnic, med katerimi so tudi najemnine in gretje. Podjetje 1A Personal je pristalo v stečaju, zaposleni pa so dobili odpovedi -bilo naj bi jih okrog 130, večinoma slovenskih državljanov, nekaj je tudi Madžarov. Kaj sedaj? Avstrija bo poskrbela, da bodo delavci dobili poplačano prav vse. Del denarja delavci dobili v sredini ali na koncu meseca februarja, drugi del pa v mesecu marcu ali aprilu, jim je bilo sporočeno. Vmes bodo mleli tudi tamkajšnji sodni mlini.

Šilak je pri nas že imel težave

Šilak se je sicer že znašel na sodišču. Ta je, v dogovoru s tožilcem, očitane kršitve pravic delavcev, poneverbo in uporabo tujega premoženja takrat priznal in se pogodil, da mu slabe dve leti zapora spremenijo v 1320 dni dela v splošno korist. “Mislim da je kazen smešna. Nakazuje korupcijo našega pravnega sistema, enostavno v našo državo ne verjamem več. Kako je možno okrasti 360 ljudi, pa da država ne terja povračila plač in prispevkov? Žalostno. Sramota,” se je glasih le en izmed zapisov opeharjenih delavcev in še: “Počutimo se opeharjeno, izdano in ponižano zaradi izrečene kazni. Šilak se mesece ni odzval vabilom na sodišča. Imel je za norca ljudi, ki jih je dokazano okradel. To je pravna država?”

Šilak se je sicer lani tudi uradno preselil na Dunaj. Leta 2016, ko so se začele njegove težave v Sloveniji, je že odprl novo podjetje, v sosednji Avstriji pod imenom 1A Personal. To ima sedež na Dunaju, eno izmed poslovalnic pa ima tudi v avstrijski Radgoni. Delavci migranti, ki si v Avstriji služijo kruh preko omenjenega podjetja, so že v preteklosti potarnali nad nekaterimi nepravilnostmi, tokrat pa so na dan udarile še večje težave. Tudi to podjetje je, po podjetju HTS Group, prešlo v stečaj.