Sezona neviht in neurij še zdaleč ni zaključena. Ali veste, kako pomagat rastlinam po hudi uri?

V teh dneh je mogoče veliko slišati o hudih urah na večjem območju Slovenije in tudi o 100-odstotni škodi na poljščinah in vrtninah. Da so rastline tako hudo poškodovane ni vedno potrebne toče, saj je ta le en izmed dejavnikov. Največkrat so krive tudi težke in debele dežne kaplje ter močan veter.
“Rastlinam je po hudi uri potrebno čim prej pomagati. Možnih ukrepov je sicer več, a najbolj nujno je, da se rane zacelijo in zasušijo čim prej. Žal so pogostokrat po neurjih še možne padavine, temperature pa so v toplih dnevih idealne za razvoj bolezni,” so zapisali pri Kmetijski svetovalni službi. Ti so še poudarili, da dan ali dva po toči resnično vse zgleda kot da je uničeno, a poudarjajo, da se marsikatera rastlina kmalu prične obraščati.

“Idealno bi bilo že pred neurjem vrtnine poškropiti s pripravki, ki vsebujejo aminokisline ali izvlečke morskih alg ali rastlinske izvlečke. Glede na to, da se vročinski valovi skoraj vedno končajo z neurjem, v bistvu pa tudi s stresom za rastline že zaradi hitrega padca temperatur, je v takem vremenu redna uporaba teh pripravkov že zaradi tega smiselna,” je dejala Miša Pušenjak univ. dipl. inž.kmet, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline iz Kmetijsko svetovalne službe.

Takoj po škodi, ki je nastala zaradi toče ali tudi samega vetra, udarcev dežja in podobno (tudi ta ni zanemarljiva) in ko bo možno iti v posevek brez da bi povzročali dodatno škodo (tlačenje mokre zemlje), zaščitite rane s pripravki na osnovi morskih alg. “Glede posameznih kultur lahko povem, da glede na izkušnje preteklih let in fenofaze, v kateri je trenutno čebula svetujem, da se čebula, pridelana iz čebulčka poškropi samo s kakšnim bakrenim listnim gnojilom, ki ne potrebuje registracije, po treh dneh pa izpuli in posuši pod streho, ne na njivi.

Plodovkam potrgamo plodove, tržni pridelek skušajte prodati, netržne se odstrani iz njive, saj bodo drugače
vir okužb za nove. Če ni listja, odstranite prav vse, tudi majhne plodove. Ti plodovi samo bremenijo rastline
in jim po nepotrebnem jemljejo hranila in energijo. Solata se obraste, če ni prešla v tehnološko zrelost. Obrastejo se tudi kapusnice, če je le ostalo kaj listja. Zelo lepo se obraste visok fižol, tudi nizek, če ni preveč potolčen. Dva do tri dni po dogodku pa zaščitite vse vrtnine z ustreznimi, registriranimi fungicidi, ki jim dodate aminokislinske pripravke,” je še dodala Pušenjakova.

In še za konec

“Vsekakor ne pozabite takoj, ko bo to možno, da se ne bo povzročala dodatna škoda in seveda tam kjer je še možno iti v posevek, tla prerahljati, okopati. Kjer je možno in še smiselno, je potrebno posevke dobro tudi dognojiti, saj močni nalivi po večini odplaknejo dušik iz koreninske zone. Seveda je najbolj strokovno, če je dognojevanje izvedeno na osnovi hitrih talnih testov. V nadaljevanju posvetite veliko pozornost varstvu poškodovanih vrtnin, svetujem tudi redno dodajanje aminokislinskih pripravkov ali pripravkov na osnovi alg ob vsakem varstvu vrtnin, da rastlinam pomagamo,” zaključuje Miša Pušenjak univ. dipl. inž.kmet, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline iz Kmetijsko svetovalne službe.