Sejem AGRA 2021 bo prihodnji vikend odprl predsednik Pahor

Po lanskem “mrku,” ko je korona odpihnila vse sejemske prireditve, se na Pomursko sejmišče vračajo sejmi v živo. Prihodnji konec tedna se bo namreč v Gornji Radgoni začel 59. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Na letošnjem sejmu se bo med 21. in 26. avgustom predstavilo okoli 1.100 razstavljavcev iz 29 držav.
Čeprav na sejmu ne bodo sodelovali člani Združenja kmetijske in gozdarske tehnike, ta po mnenju organizatorjev ne bo okrnjen. Po lanski spletni izvedbi se torej Agra letos vrača kot sejem v živo. Na njem bodo med drugim praznovali mednarodno leto sadja in zelenjave ter spoznali inovacije. Tudi letos ne bodo manjkali traktorji in druga kmetijska mehanizacija. V ospredju bodo najvidnejši in najbolj kakovostni slovenski proizvajalci, še posebej močno bo zastopana gozdarska oprema, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, ki je dodal, da bo sejem v soboto, 21.8. ob 10. uri, slovesno odprl predsednik republike Borut Pahor.

Na Agri se bodo zvrstila strokovna srečanja in praktična svetovanja za obiskovalce. Na njem bodo tržnice mladih kmetov, slovenskih kmetij in lokalnih akcijskih skupin. Obiskovalci si bodo lahko ogledali strokovne razstave živali in vzorčne sejemske nasade. Država partnerica sejma Agra bo Francija, ki se bo predstavila s svojimi prehranskimi izdelki pod sloganom Okusite Francijo. Dejavne bodo tudi institucije EU ter pomembne institucije in podjetja iz sosednjih držav. Med drugim bo potekal tudi madžarsko-slovenski poslovni forum in še in še. Sredi pestre ponudbe opreme za kmetijstvo, gozdarstvo in živilstvo se bodo obiskovalci in razstavljavci vsak sejemski dan cepili z zdravo in naravi prijazno pridelano hrano, z nagrajenimi vini in dobrim razpoloženjem. Prav tako bo osebje ZD Gornja Radgona vsak dan izvajalo testiranje in celjenje zoper covid-19.

“Praznovali bomo mednarodno leto sadja in zelenjave, spodbujali ekološko kmetijstvo, okušali varno hrano iz naše bližine, varovali gozdove in ustvarjali z lesom. Skrbeli bomo za okolje, ohranjanje čiste vode in biotske raznovrstnosti ter preprečevali posledice podnebnih sprememb. Spoznali bomo inovacije, kot sta škropilnik s senzorskim sistemom za natančen nanos fitofarmacevtskih sredstev ter integriran sistem za čiščenje odpadne vode in vračanje hranil s pomočjo alg. Tudi letos na sejmu ne bodo manjkali traktorji in druga kmetijska mehanizacija. V ospredju bodo najvidnejši in najbolj kakovostni slovenski proizvajalci. Še posebej močno bo zastopana gozdarska oprema. Država partnerica sejma AGRA bo Francija, ki bo za Slovenijo prevzela predsedovanje Svetu EU. Na sejmu se bo predstavila s svojimi prehranskimi izdelki pod sloganom, okusite Francijo. Dejavne bodo tudi institucije Evropske unije, ki povezujejo lastnike kmetijskih zemljišč, trgovino z živino in z mesom, ter pomembne institucije in podjetja iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije, Srbije … V nedeljo bo potekal Madžarsko-slovenski poslovni forum v organizaciji CED Omrežja za razvoj gospodarstva Srednje Evrope,” je med drugim dejal Erajvec.

Borut Pahor

Aktualna strokovna srečanja, praktična svetovanja za obiskovalce in pestro stanovsko dogajanje pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zavod za gozdove Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Obrtno podjetniška zbornica Slovenije z območnimi obrtnimi zbornicami Pomurja, Kmetijski inštitut Slovenije in številne Lokalne akcijske skupine. Poskusili in po sejemskih cenah kupili bomo lahko izdelke, nagrajene na mednarodnih ocenjevanjih kakovosti mesnih in mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, medu in medenih pijač ter vin pod okriljem sejma AGRA. Pričakujejo nas tržnice mladih kmetov, slovenskih kmetij in lokalnih akcijskih skupin.

“Še z večjim spoštovanjem kot v minulih letih se bomo ozirali v rejo in pridelavo v sožitju z okoljem. Poosebljajo jo strokovne razstave živali in vzorčni sejemski nasadi… Narodno zavest bomo lahko krepili v družbi avtohtonih pasem domačih živali: cikastega goveda, jezersko-solčavske ovce, belokranjske pramenke, drežniške koze, štajerske kokoši in kranjske čebele. Na voljo bodo mlečni in mesni izdelki ter proizvodi iz njihove volne. V sejemskih hlevih bodo predstavljeni plemenski biki lisaste, črno bele, rjave, limuzin, cika in šarole pasme, plemenske telice in krave, breje telice, krave dojilje in krave s teleti. Predstavljene bodo tudi živali iz sosednje Avstrije. V okviru razstave konj bodo prikazani plemenski žrebci, kobile in kobile z žrebeti priznanih rejskih organizacij pasem: slovenska hladnokrvna pasma, posavski konj, lipicanski konj, haflinški konj in bosanski planinski konj. Gost letošnje stalne razstave v hlevu bo pasma arabski polnokrvni konj. Razstava prašičev v hlevu tudi letos zaradi prisotnosti Afriške prašičje kuge v sosednjih državah ne bo izvedena z živimi živalmi. V hlevu bodo dnevno predstavljali rejski program in cilje ter drugo aktualno vsebino, tudi v obliki mesnin krškopoljskega prašiča. V hlevu drobnice bodo tradicionalno predstavljene pasme drobnice, prisotne v Sloveniji: ovca bovške pasme, oplemenjena jezersko-solčavska ovca, belokranjska pramenka, burska koza, koze srnaste in sanske pasme ter drežniška koza. Razstava bo obogatena s ponudbo in promocijo izdelkov iz mesa in mleka ovc in koz in izdelkov iz volne. Ob visoki živini, strokovnih razstavah in atraktivnih revijah govedi in konj vabijo tudi predstavitve čebelarstva, malih živali, kraških ovčarjev in riti,” razlaga prvi mož sejma.

Kako naj izgleda popoln domač vrt, boste lahko ob strokovnem vodenju spoznali na vzorčnem vrtu Biotehniške šole Rakičan z več kot 300 rastlinami. Na poligonu Zeleni dragulji narave bomo stopili po poti imunske odpornosti, ki jo ponujajo ekološke kmetije. Ogledali si bomo izdelke iz bioplastike, sodelovali v izmenjevalnici semen iz znanja, izmenjevali energijo zemlje, prostora in telesa, se podali od semena do lanenega platna…Na permakulturnem vrtu in ob slamnati hiški bomo spoznavali sonaravno vrtnarstvo, pravilno skladiščenje sadja in zelenjave, vodne ekosisteme in permakulturno pedagogiko. Med drugim bomo izvedeli, da so živali naš najboljši prijatelj in pomočnik tudi na vrtu. Poudarek vzorčnih vrtov bo na medovitih rastlinah, saj je ena od sejemskih novosti visoko tehnološki vzorčni čebelnjak. Ugriznili bomo sad spoznanja slovenskih starih sort jablan in trsnega izbora. Z roko v roki s strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije bomo odkrivali skrivnosti sejemske gozdne učne poti in varnega dela z motorno žago.