Sedem let: Gasilci zbrali nad 40 ton koristnih odpadkov in nabavili potrebno vozilo!

Letošnje leto bo gotovo z zlatimi črkami vpisano v kronologiji enega najstarejših pomurskih gasilskih društev, PGD Kokoriči, ki deluje že 127 let. V društvu, ki šteje okoli 160 članic in članov, so namreč v letošnjem letu, ki ga je zaznamovala epidemija koronavirusa, nabavili novo nujno potrebno gasilsko vozilo GVM-1, Citroen Jumper. Finančna sredstva so zbrali z zbiranjem starega železa, pločevin in papirja.
Sedem let so zbirali sredstva z zbiranjem starega železa, pločevin in papirja, ter kupili novo gasilsko vozilo GVM-1, Citroen Jumper. To je za društvo, ki ga tvorijo krajani dveh sosednjih vasi, Kokoriči in Berkovski Prelogi, velika pridobitev, saj dandanes ni enostavno zbrati dobrih 40.000 (natanko 40.153) evrov, oni pa so vozilo morali kupiti ker je dosedanje staro že 36 let. Gasilcem je uspelo zbrati 60 odstotkov sredstev, ostalih 40 pa je prispevala občina Križevci. Poleg nekaj manjših donacij in prispevkov s prireditve ob razvitju novega prapora, so kokoriški gasilci največ sredstev zbrali s prostovoljnimi akcijami. Pridni in pogumni gasilci in gasilke omenjenega društva, katerega predsednica je Jožefa Vrbančič, poveljnik pa Slavko Osterc, so namreč po svojih dveh vaseh od domačinov zbirali staro železo in ostali odpadni material, ki pa se lahko vseeno koristno uporabi.

Vsako pomlad, od leta 2013, so gasilci po eni strani osveščali krajane o čistem okolju, hkrati pa so naredili tudi nekaj dobrega in koristnega za gasilsko društvo, ki je tako dobilo skupno dobrih 40 ton materialov, ki so jih prodali podjetju Surovina. Denar so vseskozi varčevali in sedaj so lahko pokrili svoj del kupnine za novo vozilo, ki so ga kupili pri Avto Rajhu v Murski Soboti, nadgradnjo pa je uredilo podjetje Premier-Adria Ljubljana. Kot nam je povedala predsednica PGD Kokoriči Jožefa Vrbančič, bodo novo vozilo, ki je že v domači garaži, blagoslovili na tradicionalni julijski sveti maši v domačem kraju, uradni prevzem pa bo ob letošnjem občinskem prazniku občine Križevci, 12. septembra. Ob tej priliki je predsednica zahvalila vsem, ki so kakorkoli pomagali pri pridobitvi sredstev za novo vozilo, posebej pa je pohvalila celotni upravni odbor ter operativce društva, ki so postorili največ.

“Naše društvo je tudi letos, tokrat že 7. leto zapored organiziralo čistilno akcijo po vasi. Sprva je akcija potekala dvakrat letno, a ker je iz leta v leto vseh odpadkov manj, je sedaj bila dovolj le ena akcija, da poberemo vse reči, ki so še ostale. Vse kar ni več uporabno, vzamemo – razvrstimo, saj gremo okrog s tremi traktorji; en je za železo in druge kovine, drugi za papir, tretji pa za belo tehniko. V akciji vseskozi sodeluje veliko članov našega društva, na katere se lahko vedno zanesemo, saj so vsi so zelo pridni in delovni. Naše pridne članice pa nam v tem času pripravijo malico. Denar od prodanega odpada, seveda največ je bilo železa, smo pridno zbirali za nakup kombija-moštvenega vozila. Naš stari kombi je star že 36 let in smo ga morali počasi zamenjati,” nam je še povedala prizadevna predsednica PGD Kokoriči, Jožica Vrbančič, ki nam je razložila, da PGD Kokoriči združuje dve vasi – Kokoriči in Berkovski Prelogi, ki skupaj štejeta 52 hišnih številk. Njihovo članstvo kljub majhnosti, ob 127-letnici (ustanovljeno je bilo 5.1.1893 op. p.) šteje okoli 160 članov in članov, torej praktično vse vaščane, od katerih vsak prispeva svoj delček k razvoju društva.

Med drugimi nagradami in priznanji je društvo prejelo tudi posebno občinsko priznanje občine Križevci, za dolgoletno ustvarjalno delo. Kot je dejal križevski župan, mag. Branko Belec, delavnost članov društva prepoznano daleč izven območja občine. “Zagnanost in delavnost društva, v katerega so včlanjeni praktično vsi prebivalci domače vasi Kokoriči ter sosednjega zaselka Berkovski Prelogi, veliko pripomore ne samo k ugledu društva in domačega kraja, temveč tudi občine Križevci,” je dejal Belec.