Se projekt rastlinjakov zapleta?

Na delovnem obisku v Lendavi se je v popoldanskih urah zadnji januarski dan mudila 15-članska delegacija, ki si je ogledala lokacijo za gradnjo rastlinjakov v lendavski poslovno-industrijski coni. Projekt se sedaj, kot kaže, zapleta.
Delegacija na čelu s potencialnim investitorjem, podjetjem Herneth Gartenbau KG, se je zadnji januarski dan po ogledu lokacije z vodstvom občine sestala na delovnem sestanku v Mestni hiši, kjer so predstavniki partnerskih podjetij izmenjali stališča ter izpostavili nekaj ključnih vprašanj. Čez nekaj dni so se predstavniki podjetja s predstavnikom Občine mudili tudi v Ljubljani, Christian Rossmann, potencialni investitor iz podjetja Herneth Gartenbau KG, pa je ob koncu srečanja v Lendavi podal izjavo za občinsko spletno stran: “Podpora Lendave in lendavske občine je enkratna, zelo so nam v pomoč in prijazni. Zelo smo bili zadovoljni s posredovanimi informacijami in odzivnostjo lokalne skupnosti. Obenem je Lendava naša prva izbira zaradi sestave zemlje, infrastrukturnih pogojev in bližine ter dobre povezave z glavnimi mesti sosednjih držav. Prav tako je ključnega pomena bližina Gradca, kjer že zaposlujemo veliko Slovencev.”

Toda Zavoda RS za varstvo narave, kot kaže, še niso prepričali. “Rastlinjaki za ekološko pridelavo rastlin in logistični center na 65 hektarjih pretežno kmetijskih zemljišč okoljevarstveno zaenkrat ni sprejemljiv,” so zapisali. Zemljišče rastlinjakov naj bi se, po njihovem mnenju, nahajalo na poplavnem območju srednje ogroženosti, gradnja rastlinjakov in uporaba podtalnice (zaradi znižanja le-te) pa je na tem območju prepovedana. Takšne ugotovitve bodo projekt najbrž kar precej zapletle.

Balažek: Da to vse poplavlja, je medijski spin

Kot je na minulem zasedanju občinskega sveta povedal župan mag. Anton Balažek, potekajo veliki interesni boji, da bi se ta investicija odpeljala drugam. “Mi smo pri spremembi prostorskih planov v redu, Stanko Gjerkeš (podžupan) pravi, da bomo v nekaj mesecih prišli do konca, medijski spin in to kar so vrgli proti nam pa, da je to vse poplavno in da to vse poplavlja …” Na lendavski občini trdijo, da informacija o poplavnem območju ne drži.

V strokovnem mnenju je med drugim zapisano, da so postopki pridelave sadja in zelenjave lahko drugačni kot pri gojenju okrasnih rastlin, kjer je večja uporaba fitofarmacevtskih sredstev, “zato je treba opredeliti morebitni vpliv na podtalnico in ostale vodne površine v bližini.” Pristojni bodo taki morali okoljsko poročilo dopolniti in priložiti seznam alternativnih lokacij.