Se nam obeta ustanovitev razvojnega sklada Prekmurje – Porabje?

Slovenski premier Marjan Šarec in njegov madžarski kolega Viktor Orban sta se konec oktobra na srečanju v Budimpešti zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama, ki je že zdaj zelo dobro, o čemer smo sicer že poročali. Med drugim pa sta izkazala interes za idejo o ustanovitvi skupnega čezmejnega regionalnega sklada Prekmurje – Porabje
Kot kaže, bomo v (upajmo da) bližnji prihodnosti znova lahko upali na finančna sredstva, namenjena razvoju, a tokrat na obeh straneh meje Prekmurja in Porabja. Po tem, ko sta Šarec in Orban na omenjenem srečanju govorila (tudi) o položaju slovenske narodne skupnosti na Madžarskem in madžarske v Sloveniji, sta se strinjala, da je treba obema manjšinama zagotoviti možnosti za gospodarski razvoj območij, na katerih živita. To bi se pa kaj kmalu lahko zgodilo z ustanovitvijo skupnega sklada za Porabje in Prekmurje, s pomočjo katerega bi razvijali ti območji.

“Glede na to, da sta obe strani podprli predlog Ferenca Horvátha, narodnostnega poslanca Državnega zbora, predsednika Sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, upamo, da se bo uresničitev ideje v kratkem pričela,” so v okviru ideje o ustanovitvi skupnega sklada za Porabje in Prekmurje zapisali pri krovni organizaciji prekmurskih Madžarov, Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti. Podrobnosti o ideji sicer zaenkrat niso znane, saj bo najbrž moralo preteči še veliko vode, preden bo zamisel uresničena na ravni obeh držav.

“Iz omenjenega sklada bi lahko črpali sredstva na obeh straneh meje za potrebe infrastrukture, javnih zgradb, gospodarstva, delovnih mest, … Šlo bi torej lahko za dvig celotne regije, za dvig privlačnosti, … Po prvotni zamisli, bi torej v omenjeni (skupni) sklad prispevali obe državi, tako Slovenija kakor tudi Madžarska, a kdaj bi lahko pričeli z delom, žal ne morem napovedati. Jaz bi zelo rad, da bi se to zgodilo “že včeraj,” a se bosta to na najvišji ravni morali dogovoriti obe strani. Kot opažam, interes je,” je za naš spletni portal včeraj dejal Ferenc Horváth.