Samoplačniško testiranje na prisotnost protiteles proti novemu koronavirusu tudi v Murski Soboti

Za samoplačniško testiranje na prisotnost protiteles proti novemu koronavirusu obstaja veliko zanimanja. Za zdaj ga ponujajo v murskosoboškem zdravstvenem domu, kar se Pomurja tiče. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da na trgu ni veliko hitrih testov, ki bi bili zanesljivi. “Ob tem lahko dajejo lažen občutek varnosti, saj je še vedno veliko neznank in ni jasno, ali protetelesa pomenijo tudi, da smo imuni.”
“V zadnjem času zaznavamo večje povpraševanje v zvezi z izvajanjem samoplačniških brisov na SARS-CoV-2. Povečane potrebe po izvajanju brisov so povezane predvsem s prehodi državne meje ob umirjanju epidemiološke situacije v Sloveniji in Evropi, povečevanju gospodarske dejavnosti in s tem povezanih potreb po potovanjih izven Slovenije ter ohranjanju zahtev nekaterih držav po negativnih brisih ob prestopu meje. Po informacijah mikrobioloških laboratorijev in glede na epidemiološko stanje v državi trenutne zmogljivosti omogočajo tudi izvajanje samoplačniških testov na SARS-CoV-2. Obveščamo vas, da smo v ZD Murska Sobota pričeli z izvajanjem samoplačniških brisov,” so sporočili iz murskosoboškega zdravstvenega doma.

“Če so v krvi prisotna protitelesa IGG, to pomeni, da je človek prebolel okužbo. Če so prisotna protitelesa IGM, pa to pomeni, da je prebolel to okužbo pred kratkim oziroma bi bil lahko še celo okužen,” pojasnjujejo strokovnjaki. Za zdaj je sicer o protitelesih v krvi in imunosti proti novemu koronavirusu še veliko neznank.