Saharski prah bo nad Slovenijo vztrajal vse do nedelje, zaradi slednjega povišana vrednost delcev PM10

Večino Evrope je zajel oblak saharskega prahu. Nad Slovenijo je ARSO v petek, 27. 3., v dopoldanskih urah na vseh merilnih mestih državne merilne mreže izmeril zelo visoke ravni delcev PM10. Zelo visoka onesnaženost zraka s saharskih prahom bo predvidoma nad Slovenijo vztrajala do nedelje.
V primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka z delci PM10 občanom in pravnim osebam na Arsu priporočajo, da ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja, zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva, ter ne kurijo na prostem. Zrak bo močno onesnažen tudi današnjo soboto, opozarjajo.

Onesnaženost zraka se sicer čez dan spreminja, zato se ravni delcev v posameznih obdobjih lahko razlikujejo od napovedanih povprečnih dnevnih koncentracij. “V času visoke onesnaženosti priporočamo, da se prebivalci zadržujejo v zaprtih prostorih. Intenzivnejšim fizičnim aktivnostim na prostem naj se še posebej izogibajo odrasli in otroci z boleznimi pljuč, odrasli z boleznimi srca in starejši. Tudi ostali naj intenzivne fizične aktivnosti na prostem zmanjšajo,” so zapisali na ARSO-u.