S sterilizacijo mačk in kastracijo mačkov preprečimo razmnoževanje in bedo potepuških mačk

Nenadzorovano razmnoževanje mačk, odvrženi mačji mladiči in večje število zapuščenih mačk, ki živijo prosto v okolju, postaja velik problem in breme za lokalne skupnosti. Med temi živalmi se širijo bolezni in zoonoze, v zavetiščih ni dovolj zanimanja posvojiteljev, ki bi prevzeli skrb zanje. Najbolj učinkovit ukrep za nadzor nad razmnoževanjem mačk je sterilizacija samic in kastracija samcev.
Tudi letošnjo pomlad Društvo za zaščito živali Pomurja (DZŽP) organizira že vsem dobro poznano akcijo sterilizacij in kastracij psov in mačk. V vseh veterinarskih ambulantah po Pomurju lahko od predvčerajšnjega dne prejmete kupon za 20-odstotni popust na omenjeno storitev, akcija pa traja do konca marca. Dolžnost lastnikov živali je, da preprečijo nekontrolirano razmnoževanje: “Skrbnik hišnih živali mora z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali.” (11. člen Zakona o zaščiti živali). “Če imamo več kot 5 odraslih hišnih živali iste vrste več kot 30 dni, se šteje to kot gojitev hišnih živali – dejavnost, ki jo je potrebno prijaviti.” (5. člen Zakona o veterinarskih merilih skladnosti). “Ubijanje mladičev je kaznivo ter nehumano. Nobeno živo bitje ne bi smelo umreti nasilne smrti, tudi živali ne! Zato raje poskrbite za sterilizacijo in kastracijo,” so sporočili iz Društva za zaščito živali Pomurja.

Rezultat jesenske akcije

“V lanski jesenski akciji je bilo skupno kastriranih oz. steriliziranih 723 živali, od tega 564 mačk, 157 psov in 2 kunca. Sama jesenska akcija tokrat ni bila rekordna, je bilo pa, na podlagi zelo močne pomladne akcije, leto 2021 rekordno: Skupaj smo sterilizirali oz. kastrirali 2076 živali! Zelo ponosni smo na vse, ki sami prevzamete odgovornost za svoje živali. Zavrženih in zapuščenih živali (predvsem mačk) je še zmeraj čisto preveč,” so sporočili iz Društva za zaščito živali Pomurja. Med tem pa so iz lendavske Veterinarske postaje sporočili, da so v prvih dveh dneh spomladanske akcije že poskrbeli za štiri mačke. Tri so sterilizirali in enega kastrirali. “Bodite tudi vi odgovorni lastniki in preprečite neželena legla,” so še dodali pri lendavski Veterinarski postaji.

Mačke spolno dozorijo med 4. in 5. mesecem starosti. Gonitev običajno traja do oploditve, brejost pa traja v poprečju 67 dni. V Sloveniji ima mačka dve, redkeje tri legla na leto, v katerih se skotijo povprečno 4 mladiči. Kirurška sterilizacija samice in kastracija samca vpliva tudi na zmanjšanje nekaterih motečih vedenjskih vzorcev povezanih z gonitvijo mačk. Omenjena posega vplivata tudi na manjše pojavljanje nekaterih zdravstvenih težav ter poškodb, najbolj pomembno pa je da ni nezaželenih mladičev.