S srebrnim priznanjem tudi dve pomurski podjetji

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se je danes na Brdu pri Kranju udeležil podelitve nacionalnih priznanj Gospodarske zbornice Slovenije za najboljše inovacije. Najvišja priznanja inovativnim dosežkom slovenskih podjetij potrjujejo, da Slovenija upravičeno sodi med napredne države na področju inovacij. S srebrnim priznanjem tudi dve pomurski podjetji.
Gospodarska zbornica Slovenije že šestnajst let podeljuje priznanja za najboljše inovacije na nacionalni ravni. Napredne ideje in široka znanja različnih slovenskih podjetij ne omogočajo le njihove konkurenčne prednosti, ampak so pomembne tudi za konkurenčno prednost celotnega slovenskega gospodarstva.

Predsednik vlade Marjan Šarec je v svojem nagovoru poudaril, da je danes pomemben dan, saj govorimo o inovativnosti. Nadaljeval je, da je človeštvo od nekdaj stremelo k izboljšavam, k nečemu novemu. Tehnika je napredovala, sledili so novi in novi izumi, nove in nove inovacije. Pred nečim novim pa mnogokrat botruje tudi strah. A k sreči smo ljudje različni in danes je dan za tiste, ki se ne zadovoljijo z običajnim, ki vedno hrepenijo po nečem novem, in teh je v Sloveniji veliko.

“Slovenci smo bili od nekdaj inovativen narod, vedno smo imeli znanje, vedno smo imeli voljo in trmo. In na nas je, da gremo svojo pot naprej, da smo inovativni in da s svojim znanjem rešujemo probleme ter delamo svet boljši. To je tisto, kar nas žene naprej. Vsem želim, da ne bi bili samo sledilci, ampak predvsem kreatorji.”

Predsednik vlade je podelil tudi zlata priznanja za najboljše inovacije in priznanje za mladega inovatorja. Čestital je vsem dobitnikom priznanj in jim zaželel, da z zanosom ter pogumom nadaljujejo svojo pot.

Dve nagradi v Pomurje

Gospodarska zbornica Slovenije je sporočila, da je na regionalni ravni sodelovalo 197 inovacij in 772 inovatorjev. Za priznanje na nacionalni ravni z regionalne ravni, se je potegovalo 42 najboljših inovacij. Podelili so 10 zlatih, 28 srebrnih, 1 posebno priznanje in 3 posebna priznanja za potencialno inovacijo krožnega gospodarstva. Srebrno priznanje sta prejeli tudi dve pomurski podjetji, in sicer Roto Group d. o. o. in Lek veterina d.o.o.

Podjetje Roto Group, d. o. o. je prejelo srebrno priznanje za Ponton za vodo – morje, jezera, reke

˝Ponton je novost na trgu, ki zajema obstoječe dobre lastnosti funkcionalno podobnih izdelkov z daljšo življenjsko dobo in posledično manjšimi stroški tako vzdrževanja kot tudi proizvodnje. Običajna življenjska doba pontonov (jeklenih, lesenih) je 2-3 leta, če to dopušča estetika. Inovativnost Rotojevega pontona se kaže že v sami strukturi izdelka, v 100-odstotno reciklabilnem materialu (polietilen je izredno trpežen in vzdržljiv material, ki vzdrži težke zunanje vplive tudi 10 let in več) in funkcionalnosti (možnost kombiniranja in oblikovanja poljubnih oblik in vzorcev pohodnih površin). S pomočjo novega pontona (za jezera, mirne vode, odprta morja in hitre reke) se lahko izkoristijo še neizkoriščene vodne površine ter s tem omogoči večjo turistično prepoznavnost posamezne regije,˝ so zapisali ob razložitvi nagrade.

Lek veterina d.o.o je prejela srebrno priznanje za Metodo in vodotopno krmno mešanico Actiferm

“Inovacija Actiferm® je vodotopna dopolnilna krmna mešanica za perutnino s probiotiki, vitaminom C in eteričnimi olji za spodbujanje imunske sposobnosti ter zmanjšanje možnosti naseljevanja patogenih mikroorganizmov v prebavnem traktu. Kompleksna inovativna sestava produkta krepi ter spodbuja imunski odziv mladih živali, izboljšuje funkcijo prebavil ter prebavne procese, povečuje ješčnost in zauživanje vode pri živalih. Actiferm® je izredno pomemben v reji perutnine pri povečanem pritisku patogenih bakterij, kot so Salmonella, E. coli ali Campylobacter, saj spodbuja odziv imunskega sistema, preprečuje razmnoževanje patogenih mikroorganizmov in hkrati optimizira proizvodne parametre reje z izboljšanjem funkcionalnih procesov v prebavilih,” so zapisali ob razložitvi nagrade.