S.p.-ji so za prispevke prvič odšteli več kot 400 evrov

S. p. že dolgo ni več rezerviran za tiste, ki služijo bajne dobičke. Vedno več je takšnih, ki se poskušajo s tem statusom preprosto prebiti, a morajo z minimalnimi prejemki plačevati enako visoke prispevke kot tisti, ki zaslužijo desetkrat, tudi stokrat več. Kljub visokim davkom jim država v zameno ne nudi kaj prida. Situacija pa, kot kaže, postaja še slabša. Prispevki za socialno varnost samozaposlenih so se s februarjem povišali. Samostojni podjetniki in drugi samozaposleni bodo tako za prispevke od zdaj odšteli 401,98 evra na mesec.
V Sloveniji je čedalje več samostojnih podjetnikov. To se sliši, kot da so pri nas kapitalistična nebesa, v resnici pa je s. p. v slovenski različici postal sinonim za životarjenje. Da si mnogi »svobodni podjetniki« ne morejo oziroma ne upajo vzeti niti bolniške, ko bi jo nujno potrebovali, ni edini nujni problem, ki vpije po rešitvi. Čeprav so mnogih politikov bila polna usta razbremenitvi gospodarstva, pa se to, kot kaže, (še) ne bo zgodilo. Prispevki za socialno varnost samozaposlenih se vsako leto februarja uskladijo s povprečno mesečno bruto plačo za preteklo leto. Ker se je ta povišala – za leto 2019 znaša 1.753,84 evra -, so se povišali tudi prispevki. Če so še za letošnji januar minimalni prispevki znašali 385,42 evra – obračunali so se namreč še glede na povprečno plačo iz leta 2018 -, so s februarjem prispevki presegli štiristo evrov in znašajo 401,98 evra.

Medtem ko lahko plača pri samostojnih podjetnikih precej niha, so prispevki enaki za vse. Tako bo nekdo, ki je v enem mesecu morda zaslužil zgolj 600 evrov, od tega za prispevke in davek moral sedaj plačati državi približno 402 evra, za življenje pa mu jih bo ostalo 200. Se to komurkoli, ki to bere, zdi smiselno? Država mu torej pobere več kot polovico oziroma kar dve tretjini zaslužka?! Ko mora posameznik večino svojega težko prigaranega zaslužka odstopiti državi, on pa potem životari z ostanki, vemo, da je sistem zgrešen. Samostojni podjetniki in drugi samozaposleni bodo za prispevke tako na leto morali odšteti skoraj dvesto evrov več kot do zdaj. Prispevki za samostojne podjetnike se določajo glede na povprečno slovensko plačo, prav nič pa žal niso regulirani v primeru, ko podjetnik te povprečne slovenske plače ne dosega.

Prispevki za socialno varnost samozaposlenih vsako leto rastejo. Za primerjavo, pred petimi leti so znašali 330 evrov, pred desetimi leti pa 280 evrov.V Sloveniji je sicer po podatkih skoraj sto tisoč samostojnih podjetnikov, a mnogi med njimi bi morali biti po zakonu o delovnih razmerjih redno zaposleni.