Roparja bankomatov v Lendavi za leto dni v zapor

Romuna, Vasile Alexa in Constantin Mihail Stoica, morata za leto dni v zapor, ker sta 28. maja letos skušala s ponarejenimi karticami dvigniti denar na bankomatu v Lendavi.
Šestintridesetletni Romun Vasile Alexa in njegov osem let starejši rojak Constantin Mihail Stoica sta tista “mojstra” ki sta zadnje dneve letošnjega maja ropala bankomate. Te dni sta namreč želela z večjim številom ponarejenih bančnih kartic romunskih bank dvigovati denar na bančnih avtomatih po Sloveniji. Prvič sta isti dan to poskušala v Mariboru in v Mlinski ulici v Lendavi, kjer sta dobesedno padla v policijsko zasedo.

Lendavski policisti so namreč tiste dni podrobneje oprezali za tujci in pri tem bili uspešni, saj so storilcema na roke kar hitro nadeli lisice. Preiskovalni sodnik je takrat za oba nepridiprava odredil pripor. Pretekli teden sta iz njega prišla pred sodnika Stanislava Juga v razpravno dvorano št. 12 murskosoboškega okrožnega sodišča. Na predobravnavnem naroku sta se zagovarjala zavoljo poskusa kaznivega dejanja uporabe ponarejenega negotovinskega plačilnega sredstva in poskusa velike tatvine.

Omenjeni sodnik sicer posebno težkega dela ni imel, saj so dokazi, ki so bremenili oba Romuna, bili precej zgovorni. Storilca sta namreč s seboj imela med drugim zemljevid bankomatov, tujca pa sta v zameno za milejšo kazen sprejela ponudbo okrožne državne tožilke Manuele Frumen, da bosta za zapahi 13 mesecev, v kar je že vštet čas, prebit na priporniški žimnici.

In kako sta omenjena kazniva dejanja izvajala?

Njun modus operandi je bil tak, da sta v bankomat vstavila ponarejeno kartico, da je stekla transakcija izdaje denarja, ko pa je bančni avtomat prepoznal, da gre za neobstoječo kartico, in jo zadržal, sta fizično s silo in predmeti skušala iz reže za izdajanje gotovine vzeti bankovce. Pri tem so ju takrat zalotili lendavski policisti. Nepridipravi zlorabe na bančnih avtomatih opravljajo tudi s ponarejenimi karticami z magnetnimi zapisi pravih bančnih kartic, imetnikov računov evropskih bank, okrožna tožilka pa je tudi ugotavljala, da se s ponarejenimi bančnimi karticami “ukvarja več združb evropskih kriminalcev, pod okriljem katerih sta delovala tudi obtoženca.”

Sodnik je v izreku sodbe sledil Frumnovi, je pa obenem upošteval olajševalne okoliščine – tujca sta branila odvetnika Miha Šavel in Željko Vrhunc –, da še nista kaznovana in da morata v domovini skrbeti za družino, kajti Alexa kot električar in Stoica kot voznik delata v tujini kot zdomca, in obema obtožencema prisodil leto dni zapora. “Ta kazen mi bo v poduk, da nikoli več ne bom česa takega storil ali poskušal storiti,” se je še pred razsodbo pokesal Alexa. Stoica je prav tako obžaloval dejanje: “Žal mi je. Vse skupaj zares zelo obžalujem.”