Romun, ki so ga policisti ujeli v Dolgi vasi, bo o svojih tatvinah pol leta razmišljal za rešetkami

Predsednik Okrožnega sodišča v Murski Soboti, sodnik Branko Palatin je po hitrem postopku, že ne predobravnalnem naroku, zaključil kazenski postopek zoper 31 – letnega državljana Romunije in Moldavije, Igorja Punga. Slednji je klonil pod težo dokazov, ki jih je imelo tožilstvo in je priznal, da je februarja letos v Italiji sodeloval pri kraji vsaj dveh višjih cenovnih avtomobilov.
Pomurski policisti so ga ujeli v Dolgi vasi, ko se je iz Italije peljal proti Romuniji. Okrožna državna tožilka Desanka Novak je Romuna Igorja Punga, rojenega na Valentinovo (14.2.) 1988 v Moldaviji, bremenila dveh kaznivih dejanj, in sicer velike tatvine ter izdelovanja in pridobivanja orožja in pripomočkov, namenjenih za kaznivo dejanje. V zameno za priznanje krivde je njegov zagovornik, odvetnik Igor Weindorfer, s tožilstvom dosegel dogovor, za pol leta zapora. Zelo iznajdljiv ključavničar s končano Fakulteto za ekonomsko pravo, sicer oče leto in pol starega otroka, je namreč priznal, da je februarja letos v Italiji sodeloval pri kraji vsaj dveh avtomobilov.

To je počel skupaj s še dvema Romunoma, avtomobile pa so kradli s pomočjo elektronskih naprav in pripomočkov, ki se uporabljajo za krajo dražjih novejših vozil. Tako so s pomočjo računalnika, z nameščenimi programskimi orodji za diagnostiko vozil in programiranje elektronskih krmilnikov in naprav, med drugim ukradli BMW X5, last Zhuronga Wanga, in BMW Alpina B3 Coupe, lastnice Viole Dominico. Prav v tem vozilu, moldavskih registrskih označb, se je obtoženi prevažal, skupaj z opremo za vlamljanje, kar so policisti v Dolgi vasi zasegli, njega pa odpeljali v pripor.

“Zelo obžalujem in žal mi je. Priznam krivdo,” je bilo vse kar je uradna prevajalka prevedla iz njegovega skopega zagovora na sodišču, kamor sta ga pripeljala pravosodna policista, saj se že od 10. februarja v soboškem priporu. Tožilka Novakova je najprej predlagala, da obtoženega spoznajo za krivega in mu izrečejo pet mesecev zapora za prvo in tri za drugo kaznivo dejanje, nato enotno kazen pol leta. Predlagala je tudi, da mu zasežejo vse predmete oz. pripomočke za vlome in tatvine, ki so jih policisti našli med preiskavo, ter da se mu zaradi begosumnosti podaljša pripor. V bran se mu je postavil zagovornik Igor Weindorfer, ki je dejal, da kljub dogovoru s tožilstvom, sodišču predlagal nekoliko milejšo sankcijo, ker da doslej ni bil obsojen. Hkrati je sodišče prosil, da ga oprostijo stroškov postopka, ker da skrbi za nezaposleni ženo in majhnega otroka, ter mu odpravijo pripor, za kar da je pripravljen plačati tudi varščino.

Sodnik Palatin je večinoma prisluhnil tožilki in je Romunu izrekel pet in dva meseca, nato pa enotno kazen šestih mesecev zapora, v kar je všteto dosedanje bivanje v priporu. Ob tem mu je do pravnomočnosti sodbe oz. nastopa zaporne kazni podaljšan pripor, stroški postopka pa bodo pokriti iz državnega proračuna.

Sicer pa, kot je znano so policisti Pungo ujeli med prometnim nadzorom, ko so 10. februarja ob 8.45 uri, v Dolgi vasi, ustavili osebni avto BMW Coupe moldavskih registrskih oznak. V avtu, ki ga je vozil Punga, so našli omenjene elektronske naprave in pripomočke, ki mu jih je sodišče sedaj trajno zaseglo. Nato so policisti ugotovili, da sta poleg njega iz Italije na Madžarsko potovala še dva Romuna, s katerima je v Italiji ukradel osebna avta, omenjeni BMW X5 in še Toyota Prius z nameščenimi moldavskimi registrskimi tablicami. Svoje informacije so takrat sporočili madžarskim kolegom, ki so oba jeklena konjička v bližini meje z Romunijo tudi ustavili. V ločenem postopku bodo sodili še Ionu Macariu.