FOTO: Ribiški car je že tretjič postal Julian Lebar iz Lendave

Ribiška družina Lendava je minulo nedeljo ob Bukovniškem jezeru, kot uvod v letošnjo ribiško sezono, pripravila ribiško tekmovanje v športnem ribolovu s plovcem za naziv ribiški car 2018. Ribiška družina tekmovanje prireja že več kot 40 let, tekmovanje pa je za ribiče zelo vabljivo.
Tokrat se je za naziv ribiški car potegovalo kar 93 ribičev, ki so aktivni člani Ribiške družine Lendava. S svojimi ribiškimi palicami, priborom in vabami pred tekmovanjem so prejeli štartna mesta in zasedli obrežje Bukovniškega jezera, ob lepem in sončnem dopoldanskem vremenu, ko so namakali trnke in lovili ribe.

Samo tekmovanje je potekalo v dveh delih, ob vsakemu prijetju ribe pa so le-to pri tekmovalcu tudi stehtali. Ribiško tekmovanje je potekalo po načelu ujemi – spusti. Ob koncu tekmovanja za naziv ribiški car 2018 so pri ribiškem domu ob Bukovniškem jezeru razglasili najboljše ribiče. Najprej so podelili prvih pet mest in sicer: Trije tekmovalci so prejeli pokale, vsi ostali pa praktične nagrade, ki so jih prispevali številni sponzorji. Največ je bilo seveda ribiške opreme.

Julian Lebar je ulovil najtežjo ribo in s tem postal Ribiški car za leto 2018

Najboljšim ribičem sta pokale in nagrade podelila predsednik Ribiške družine Lendava Jože Jerebic in župan občine Dobrovnik, Marjan Kardinar. Skupno so ribiči ujeli čez 18 kg rib, največ rib v skupni masi je ulovil Štefan Šandor in sicer 7,41 kilogramov. Prvo mesto je zasedel Julian Lebar in s tem postal ribiški car za letošnje leto. Ulovil je 2,82 kilogramov težkega krapa. Drugo mesto je zasedel Štefan Šandor, ki je ulovil 2,76 kilogramov težko ribo. Tretje mesto je zasedel Renato Gyerek z ulovljeno 2,50 kilogramov težko ribo, četrto mesto je zasedel Damjan Balažic z ulovljeno 2,04 kilogramov težko ribo in peto mesto Štefan Bedernjak, ki je ulovil 2,00 kilograma težko ribo.

Za vse ribiče, ki so se udeležili tekmovanja je bil najlepši trenutek razglasitev ribiškega carja za leto 2018. Ta naziv si je letos prislužil ribič Julian Lebar iz Lendave, ki je ulovil najtežjo ribo, ribiški car pa je postal že tretjič. S posebno vabo je ulovil 2,82 kilogramov težkega krapa. Novega ribiškega carja je oblekel gospodar temeljne ribiške enote Dobrovnik, Ivan Zadravec, pomagal pa mu je Atila Horvat. Najprej so carja oblekli z balerino, na glavo so mu poveznili krono in v roko predali ribiško žezlo. Tako bo novi ribiški car skozi leto bdel nad ribiči Ribiške družine Lendava. Kot nagrado je ribiški car prejel pokal, praktično nagrado, priznanje in letno dovolilnico za ribolov. Kot je povedal ob prestižni nagradi se z ribištvom ukvarja že 25 let.