Ribiška družina Lendava: Ribiški car je postal Srečko Ferencek

Ribiška družina Lendava je minulo nedeljo ob Bukovniškem jezeru, kot uvod v letošnjo ribiško sezono, pripravila ribiško tekmovanje v športnem ribolovu s plovcem za naziv ribiški car 2019. Ribiška družina tekmovanje prireja že več kot 40 let, tekmovanje pa je za ribiče zelo vabljivo.
Tokrat se je za naziv ribiški car potegovalo kar 96 ribičev, ki so aktivni člani Ribiške družine Lendava. S svojimi ribiškimi palicami, priborom in vabami pred tekmovanjem so prejeli štartna mesta in zasedli obrežje Bukovniškega jezera, ob lepem in sončnem dopoldanskem vremenu, ko so namakali trnke in lovili ribe.

Samo tekmovanje je potekalo v dveh delih, ob vsakemu prijetju ribe pa so le-to pri tekmovalcu tudi stehtali. Ribiško tekmovanje je potekalo po načelu ujemi – spusti. Ob koncu tekmovanja za naziv ribiški car 2019 so pri ribiškem domu ob Bukovniškem jezeru razglasili najboljše ribiče. Najprej so podelili prvih pet mest in sicer: Trije tekmovalci so prejeli pokale, vsi ostali pa praktične nagrade, ki so jih prispevali številni sponzorji. Največ je bilo seveda ribiške opreme.

Laskavi naslov je letos pripadel ribiču Srečku Ferenceku članu Ribiške družine Lendava, Temeljne ribiške enote Dobrovnik, ki je ulovil najtežjo ribo – krapa, težkega 4,42 kilograma. Srečko Ferencek ribi sicer že več kot 15 let in se rad udeležuje vseh ribiških tekmovanj, ki jih pripravlja Ribiška družina Lendava. Drugo mesto je s 3,26 kilograma zasedla Nika Golinar, ki je prejela še posebno nagrado, tretje mesto Niko Peterka s 3,06 kilograma in četrto mesto Stanko Raduha z 2,48 kilograma, peti pa je bil Ludvik Bomblek z 2,44 kilograma. Niko Peterka je sicer skupno ulovil 12,31 kilograma rib.

Najprej so carja oblekli z balerino, na glavo so mu poveznili krono in v roko predali ribiško žezlo. Tako bo novi ribiški car skozi leto bdel nad ribiči Ribiške družine Lendava. Kot nagrado je ribiški car prejel pokal, praktično nagrado, priznanje in letno dovolilnico (2020) za ribolov.