Reka Mura: Na Benici bo prihodnjo pomlad pričel nastajati nov protipoplavni nasip, za tem sledijo še druga naselja

Več kot deset let po hudih poplavah na našem območju, predvsem v naselju Benica pri Lendavi, bodo krajani prihodnje leto končno le dočakali nov protipoplavni nasip. Slovenija ga bo zgradila v okviru mednarodnega projekta za zmanjševanje nevarnosti poplav FRISCO, o katerem smo že poročali, nasip pa so naši sosedje Hrvati na najkritičnejšem delu v sklopu istega projekta že zgradili.
Benica je naselje med dvema vodotokoma, med enim večjim, Muro in manjšim, reko Ledavo. Zgodovina je že potrdila, da lahko voda povzroči ogromno težav, spomnimo se denimo leta 1925 in leta 1972 ko so Prekmurje prizadele hude poplave, pa tudi slabih 20 in 5 let nazaj, ko so vode konkretno grozile našemu območju. Večletno zanemarjanje nasipov predvsem ob reki Muri je stanje vse bolj slabšalo, sedaj pa je končno napočil čas, da se zadeva uredi enkrat za vselej. Tako bodo na Benici že prihodnje leto zgradili in utrdili okrog 900 metrov najbolj kritičnega dela, za tem sledijo še naselja Gaberje, Hotiza in Bistrica.

“Vloge za prioritetno ureditev nasipov v naselju Benica, smo oddali že leta 2007,” je bila kratka in jedrnata predsednica krajevne skupnosti Pince-Marof – Benica, Marlena Škvorc, kar pomeni, da krajani na to čakajo že dobrih 12 let. “V Sloveniji je reka Mura značaja, da poplave pridejo z zamikom. Na te se da pripraviti in je malenkost bolj kontrolirana situacija kot na območjih kjer se nahajajo reke s hudourniškim značajem, zato se je mogoče v enem obdobju porečje Mure nekoliko zanemarjalo,” pa je dejala Suzana Stražar iz Direkcije RS za vode. Stroji bodo zabrneli prihajajočo pomlad, z deli pa nameravajo končati v jeseni.

Anton Kustec, Direkcija RS za vode: “Dolžina nasipa bo okrog 890 metrov, s čimer bomo zavarovali naselje Benica, kjer je v nevarnosti okrog 70 nepremičnin, torej kakih 200 ljudi.” Vsaka stran, torej Slovenija in Hrvaška, bo za projekt namenila 2,5 milijona evrov, skupno bo torej na obeh straneh porabljenih 5 milijonov evrov, večino denarja pa prispeva Evropska unija. Na Hrvaški strani so sicer z birokracijo opravili že nekoliko prej, rezultat pa je nov nasip dolžine 2 kilometra, ki varuje naselje Sveti Martin na Muri. Po izgradnji nasipa na Benici sledi utrditev nasipa v Gaberju, nato pa načrtujejo gradnjo nasipa med Hotizo in Bistrico.