Regijska bolnišnica: Slab milijon evrov za skrajševanje čakalnih vrst

Na nacionalnem razpisu za večjo dostopnost do zdravstvenih storitev je Splošna bolnišnica Murska Sobota dobila slab milijon evrov, dodatni program storitev pa je prijavila v višini 3,4 milijona evrov. “V bolnišnici ocenjujemo, da bi storitve pri dodatnih programih v popoldanskem času ob določenih pogojih lahko v povprečju skrajšale čakalne dobe za približno 8 do 15 odstotkov.”
Direktor bolnišnice Daniel Grabar je ob tem povedal, da bi lahko uresničitev teh načrtov najbolj oviralo novo širjenje covida-19, če bodo namreč razmere podobne, kot so bile ob tretjem valu oz. kot za zdaj kažejo napovedi, potem dodatnih storitev ne bo mogoče izvesti. “Zmanjšanje čakalnih dob v naši bolnišnici je odvisno od prerazporejanja in naročanja bolnikov od koordinatorja programa, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter priliva pacientov za posamezno storitev,” so sporočili.

In kakšne so trenutno čakalne dobe ter kaj bodo bolniki pridobili?

Čakalne dobe so trenutno precej dolge, najbolj pa je na njih vplival tretji val epidemije, ko je murskosoboška bolnišnica bila hkrati covid bolnišnica. S pomočjo tega denarja bodo v bolnišnici lahko naredili 50 posegov več pri angiografiji z računalniško tomografijo (CTA) (poseg, s katerim z vbrizgavanjem kontrastnega sredstva ugotavljamo prehodnost žil), kar pomeni skrajšanje čakalne dobe za 30 dni, ta sedaj znaša 170 dni, 459 posegov več pri 24-urnem elektrokardiogramu (EKG) oz. holter srca, kar pomeni skrajšanje čakalne dobe za 75 dni, ta sedaj znaša 160 dni, 320 posegov več pri ultrazvoku srca, kar pomeni skrajšanje čakalne dobe za 60 dni, sedaj ta znaša 200 dni, 120 posegov več pri operaciji krčnih žil, kar pomeni skrajšanje čakalne dobe za 30 dni, sedaj ta znaša 350 dni, 42 posegov več kar se tiče operacij kolkov, kolen in hrbtenice, kar pomeni skrajšanje čakalne dobe 30 dni, sedaj ta znaša 350 dni, 32 operacij prostate več, kar pomeni skrajšanje za 30 dni, zdaj je 110 dni, 40 gastroskopskih posegov več, kar je skrajšanje čakalne dobe za 30 dni, zdaj ta znaša 130 dni, 200 posegov kolonoskopije več, kar pomeni zmanjšanje čakalne dobe za 180 dni, zdaj je neverjetnih 1.300 dni in 40 operacij sive mrene več, kar pomeni skrajšanje čakalne dobe za 14 dni, zdaj ta znaša 180 dni.

“Pacienti bodo o dodatnih storitvah pravočasno obveščeni, tako da se bodo lahko na posege ustrezno pripravili. Na nacionalni razpis se je prijavilo 73 izvajalcev. Ministrstvo za zdravje jih je izbralo 62, skupna vrednost razdeljenih programov za dve leti je 18,45 milijona evrov,” so še sporočili iz bolnišnice.