Redni del Pomurske košarkarske lige je končan, pred ekipami zaključni turnir

Štirje meseci so minil kot bi mignil in tako so organizatorji h koncu pripeljali še en redni del Radenska Naturelle Pomurske košarkarske lige. Šest sodelujočih ekip je pripravilo zanimiv redni del s kar nekaj presenečenji. Zadnje uvrščeni ekipi sta letošnje nastope že zaključili, najboljše štiri ekipe pa bodo ta vikend začele polfinalne boje. Lendavčani so tekmovanje zaključili na zadnjem mestu. Za krasen pregled lige je poskrbel Andrej Copot, komisar lige.
KK HTS Lindau Lendava

Vedno neugodni Lendavčani so lani rahlo presenetljivo osvojili  tretje mesto in tudi letos smo od njih pričakovali dobre predstave. Podobno kot lani so  tudi letos začeli  slabo in prvi del tekmovanja zaključili brez zmage. Lani jim je v drugem delu uspel dvig forme in tudi letos so z domačo zmago nad prvaki KK Sistemorg Beltinci odlično odprli drugo polovico tekmovanja. To pa je bil tudi vrhunec letošnje sezone za njih, ki so jo končali na zadnjem mestu z dvema zmagama in osmimi porazi.

ŠD Tropicano Bistrica

Bistričani so sezono sicer začeli z visokim porazom v Murski Soboti nato pa v enem tednu dvakrat presenetili Ljutomerski ekipi v gosteh in pripravili lepo presenečenje na začetku sezone. Po polovici prvenstva so zbrali tri zmage in  dva poraza in si tako tlakovali lepo pot proti polfinalu. Na žalost pa se v drugi polovici rednega  dela  ni  vse izšlo po njihovih željah. Zabeležili so pet porazov in tako ostali praznih rok. Toda treba omeniti, da so  dve tekmi izgubili  šele po podaljšku. Sreča letos torej ni bila na  njihovi strani, so pa prikazali velik napredek in bodo v prihodnjih sezonah nevarni prav vsaki ekipi.

PŠK Ljutomer

Če smo  za Bistričane dejali, da so sezono začeli zelo dobro pa tega ne  moremo trditi za dvakratne zaporedne udeležence zaključnega turnirja PŠK Ljutomer. Na otvoritvi sezone so izgubili proti novim rivalom KK Ljutomer nato pa je sledil še poraz proti Bistrici. Dva poraza proti neposrednim tekmecem za uvrstitev v polfinale vsekakor ni  bila dobra popotnica  za nadaljevanje sezone. Prvi del so končali z eno zmago in  štirimi  porazi. Drugo polovico so odprli z še enim  porazom proti Ljutomerčanom in si  s tem zelo zmanjšali možnosti za polfinale. Sledila je zmaga proti Bistrici in Lendavi. Pred zadnjim krogom so bili po točkah izenačeni z Bistrico vendar s slabšo razliko na  medsebojnih tekmah. Potrebovali so pravi čudež – zmago proti Beltincem v gosteh in poraz Bistrice proti Lendavi doma. Očitno so bili košarkarski bogovi na njihovi strani saj so se izpolnili vsi scenariji in Ljutomerčani so po katastrofalnem začetku uspeli priti v Polfinale, kjer se  bodo pomerili proti Soboti.

KK Ljutomer

Največja neznanka pred novo sezono so  bili novinci KK Ljutomer. Nekaj imen v ekipi je bilo starih znancev lige ostala mesta  pa so zapolnili »Lotmerški« mladinci. Sezono so odprli odlično in na ponovno obujenem »lotmerškem« derbiju premagali sedaj že »stare« Ljutomerčane. Sledila je tesen poraz proti Bistričanom in zmaga nad Lendavo. Po prvi polovici rednega dela so imeli na svojem računu po dve zmagi in poraza. Drugo polovico sezone so odprli odlično in še enkrat premagali Ljutomerske rivale, ter po  dveh podaljških strli še Bistrico in si tako že zagotovili nastopanje v polfinalu. Do konca sezone so premagali še Lendavo in zabeležili poraza proti vodilnima ekipama lige, ter redni del, s petimi zmagami in porazi, zaključili na tretjem mestu, kar jim je  v polfinalu namenilo Beltince.

KK Sistemorg Beltinci

Aktualni prvaki Radenska Naturelle PKL so tudi letos nastopali na dveh frontah – poleg PKL, še v ligi Parkl. Sezono so odprli odlično,  ter prvi del zaključili brez poraza in s štirimi zmagami, med katerimi je tudi zmaga proti Soboti. V drugem delu sezone pa ni bilo vse tako preprosto. Začele so se poškodbe, poznala pa se je tudi utrujenost od igranja v dveh ligah. Najprej so izgubili proti Lendavi. Po zmagi nad KK Ljutomer je sledil poraz na derbiju proti Soboti, na koncu  sezone pa so točko izgubili še proti Ljutomerčanom.  Beltinčani  so tako sezono zaključili  na drugem mestu lestvice in si tako zagotovili prednost domačega igrišča v polfinalu proti KK Ljutomer.

KD NONA Sobota

Sobočani so lansko leto po treh zaporednih zmagah morali  v finalu priznati premoč Beltinčanom. Čez poletje so še dodatno okrepili svoje vrste in napovedali ponoven pohod na vrh. Začeli so izvrstno z dvema visokima zmagama. Sledil je poraz na gostovanju proti večnim tekmecem Beltinčanom. Prvo polovico rednega dela so zaključili s štirimi zmagami in le enim porazom. Drugi del tekmovanja so še dvignili formo in zabeležili še pet zmag in tako redni del gladko  končali na prvem mestu z devetimi zmagami in enim porazom. S prednostjo domačega terena se bodo v polfinalu pomerili proti ekipi PŠK Ljutomer.

Statistika

Sedaj pa še kratek pogled na statistiko rednega dela. Z naskokom najboljši strelec rednega dela je bil Tadej Horvat (KD NONA Sobota), ki je na šestih tekmah povprečno dosegal 29.7 točke, hkrati pa je bil tudi najboljši ostrostrelec saj je zadel kar 38 metov za tri točke (6.3 na tekmo)! Tomaž Novak (KD NONA Sobota) je dosegal 21.6, Dejan Balažic (ŠD Tropicano Bistrica) 20.4, Leon Zver (KK Sistemorg Beltinci) 18.9, Matej  Nemec (PŠK Ljutomer) pa 18.7 točke na tekmo!

V kategoriji trojk je Horvatu edini sledil Grega Farkaš (ŠD Tropicano Bistrica), ki jih je zadel 35 (3.88 na tekmo), Matej Nemec pa jih je zadel 22. Največ košev iz igre je dosegel Leon Zver – 76 (7.6 na tekmo). Največ prostih metov je izsilil Jernej Copot (PŠK Ljutomer) – 80 in jih tudi največ zadel – 53 (66.3%), najboljši odstotek prostih metov pa je uspel Tomažu Novaku – 84.4 (32-27).

Polfinale

V polfinale so  se uvrstile štiri prvouvrščene ekipe po rednem delu – KD NONA Sobota, KK Sistemorg Beltinci, KK Ljutomer in PŠK Ljutomer. Polfinale se  letos igra po  sistemu »best out of three« oz. na dve  dobljeni tekmi. Polfinale začenjamo že to soboto:

KD NONA Sobota : PŠK Ljutomer, sobota 10.3.2018 ob 15:00

KK Sistemorg Beltinci : KK Ljutomer, sobota 10.3.2018 ob 19:15

Druge tekme polfinala bodo odigrane:

PŠK Ljutomer : KD NONA Sobota, petek 16.3.2018 ob 20:30

KK Ljutomer : KK Sistemorg Beltinci, petek, 23.3.2018 ob 20:30

Zaključni turnir bo odigran v soboto 7. aprila 2018!