Razvpita bioplinarna: Podjetje Ecos center zaključilo v stečaju, za nakup bioplinarne en interesent

Podjetje Ecos center, bolj znano kot podjetje, ki je stalo za razvpito lendavsko bioplinarno, s katero smo še pred kratkim Lendavčani imeli ogromno težav predvsem kar se tiče smradu, kateri pa se v ožji okolici nedelujoče bioplinarne še vedno širi, je predvčerajšnjim pristalo v stečaju. Stečajni upravitelj ima za postrojenje menda resnega kupca.
Po tem, ko smo Lendavčani zaradi vsem dobro poznane bioplinarne pred kratkim zoper lastnika in samo bioplinarno skorajda uvedli vojno stanje, je podjetje Ecos center predvčerajšnjim pristalo v stečaju. Tako je namreč odločilo murskosoboško okrožno sodišče, stečajni upravitelj podjetja pa je dan prej postal Tone Kozelj iz Slovenj Gradca. Ta se je že lotil dela, saj bo v naslednji fazi potrebno poplačati upnike, katerim podjetje dolguje zajeten kupček denarja. Lendavska bioplinarna je sicer po zaustavitvi vsak dan v slabšem stanju, prebivalci pa so še danes mnenja, da pristojne službe v tem primeru niso reagirale ustrezno.

Kaj sledi? Stečajnemu upravitelju lastnika bioplinarne, to je podjetje Ecos, Matjažu Nanutu torej zaenkrat ne preostane nič drugega, kot da za prebivalstvo sporno bioplinsko postrojenje proda. Po neuradnih podatkih za nakup obstaja interes, bioplinarna pa bi lahko bila prodana “le” za okoli 600 tisočakov, kot izhodiščna cena -ocenjena likvidacijska vrednost bioplinarne je namreč 3,7 milijona evrov. V praksi bi torej to lahko pomenilo, da bi novi lastnik, ob pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj, bioplinarno znova zagnal, s čimer pa se zagotovo ne bodo strinjali občani, saj so najmanj enkrat že bili speljani na led. Se torej obetajo napetosti na relaciji prebivalstvo – novi lastnik?

Digestat še kar v fermentorjih

V fermentorjih razvpite bioplinarne, ki stoji ob povezovalni cesti Lendava – Petišovci in ki že dobro leto ne deluje več, se še vedno nahaja kar 21.000 kubičnih metrov odpada oz. digestata. Za primerjavo, to je osem olimpijskih bazenov. Pristojni okoljski inšpektorat je upravljavcu bioplinarne že pred časom naložil odstranitev materiala, ki sicer še vedno zaudarja, a se to, kot kaže, ne bo zgodilo. Po ocenah okoljskega ministrstva, bi stroški čiščenja fermentorjev in odvoz odpada znašali okrog 2 milijona evrov in če država denarja ne bo mogla izterjati, kar je sicer najverjetnejši scenarij, saj je podjetje v stečaju, bomo račun plačali iz državne denarnice. Digestat v fermentorjih se sicer šteje med nenevarne odpadke, a ima eno neprijetno lastnost in sicer to, da zaudarja. In to močno.