Razvpita bioplinarna: Moč jo bo kupiti na aprilski dražbi, sledil bi ponoven zagon

Lendavska bioplinarna, znana po težavah z neznosnim smradom in ki je v stečaju, gre aprila na dražbo. Ločitvena upnica družbe Ecos, Raiffeisen banka se je s takšnim predlogom murskosoboškega Okrožnega sodišča strinjala. Izhodiščna cena za omenjeno bioplinarno bo slabih 5,3 milijonov evrov.
Edino premoženje družbe Ecos je omenjena težavna bioplinarna in še nekaj kmetijskih zemljišč. To je bilo do stečaja v lasti družine Jožefa Pavlinjeka, premoženje pa je ocenjeno na slabih 5,3 milijonov evrov. Pri tem seveda velja omeniti, da ima podjetje kar 24,7 milijonov evrov priznanih terjatev, od tega je samo do banke Raiffeisen 19 milijonov evrov dolgov.

Stečajni upravitelj družbe Ecos, Matjaž Nanut, je po prvih načrtih omenjeno bioplinarno želel dati v najem, najemnik pa bi se ob tem obvezal tudi, da odpravi vse pomanjkljivosti, katerih niso uspeli urediti Pavlinjekovi. Cilj bi med drugim bil tudi vnovični zagon bioplinarne. Vprašanje, ki se ob tem poraja pa je, kaj bi na to porekli bližnji in tudi daljnji prebivalci, ki so se še pred pol leta srdito borili za sveži zrak.

Ker pa se naložbe v njen ponovni zagon ne bi dalo povrniti v kratkem roku, se je stečajni upravitelj z največjo ločitveno upnico dogovoril, da je edina opcija prodaja. Bioplinarno so si menda že celo prišli ogledat nekateri interesenti. Pavlinjekova družba Ecos Center je sicer v (nekdaj svoji) bioplinarni najemnik, a najemnine ne plačuje. Pogodbe kljub temu stečajni upravitelj ni razdrl.

Vse bolj pa postaja jasno, da ponoven zagon sporne bioplinarne najbrž ne bo enostaven.