Razvpita bioplinarna Ecos: Zanjo se poteguje kar devet kupcev

Dve leti minevata od pomladi, poletja in jeseni, ko je večji del lendavske občine trpel neznosni smrad z ene največjih slovenskih bioplinarn, ta pa se je širil celo na sosednjo hrvaško in kaj kmalu postal meddržavni problem. Kršenje predpisov in uredb je, spomnimo, dlje časa bilo nekaj vsakdanjega, njeno ustavitev pa so naposled občani dosegli s protesti. Za omenjeno bioplinarno se sedaj poteguje devet kupcev.
Za nakup naprave, še pred dvema letoma razvpite bioplinarne v Lendavi, s pripadajočimi zemljišči in preostalim premoženjem podjetja Ecos v stečaju, se trenutno poteguje kar devet ponudnikov. Ob tem velja omeniti, da je Agencija republike Slovenije za okolje lastniško povezani družbi Ecos center letošnjega februarja znova odvzela okoljevarstveno dovoljenje (OVD) za omenjeno bioplinarno, razlog pa je bila ugotovitev, da upravljavec ni v roku izvršil pravnomočne odločbe pristojnega inšpektorja o uskladitvi obratovanja naprave s pogoji iz okoljevarstvenega dovoljenja, kar je težava, ki se vleče že več let. Novi kupec lahko okoljevarstveno dovoljenje znova pridobi, lokalni skupnosti pa namera, da se omenjena bioplinarna dokončno zapre, ni uspela.

Za nakup omenjene bioplinarne naj bi se potegovala tako domača kakor tudi tuja podjetja, seveda pa ni mogoče ugotoviti, ali morda katero podjetje nastopa le kot posrednik. Ponujena cena se pri večini ponudnikov giblje od 600 tisoč do milijon evrov, izstopa pa kar desetmilijonska ponudba nemške družbe EAA Economical airport arhitecture consulting GmbH. Spomnimo: Omenjena bioplinarna je bila postavljena leta 2008, vrednost naložbe pa je bila 14 milijonov evrov.

V bioplinarni se še vedno nahaja digestat

V fermentorjih bioplinarne se sicer še vedno nahaja digestat. V fermentorjih se sicer pri obratujoči bioplinarni izvaja glavna proizvodnja plina, kapaciteta enega fermentorja v lendavski bioplinarni pa je 4.000 kubičnih metrov. Ti sicer niso polni, težko pa je oceniti tudi koliko digestata se v slednjih še nahaja, a prav gotovo ne malo. Pred nami so vedno višje temperature, z vsakim dnem pa smo bližje tudi poletju. Okolica bioplinarne sicer kljub neobratovanju še vedno zaudarja, a zaenkrat se smrad proti Lendavi ne širi. Vprašanje, ki se sedaj postavlja je, ali se bo smrad iz bioplinarne tudi letošnje poletje širil v najbližja naselja.