Razvojni center v Radmožancih: Šolsko ministrstvo projekta ne pozna

Zagotovo s finančno pomočjo Madžarske, a zaenkrat z željo tudi finančne podpore Slovenije, bo v naselju Radmožanci že kmalu zrasel vrtec za otroke s težavami v zgodnjem razvoju oz. z drugo besedo razvojni center. Ta bo zrasel na štirih parcelah, ki so v lasti Občine Lendava, ta pa jih je brezplačno že odsvojila v korist Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti.
Kot smo že poročali, namerava Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost v naselju Radmožanci ustanoviti in tudi zgraditi center za predšolske otroke s posebnimi potrebami. Pomurska madžarska narodna skupnost je glede projekta že pred nekaj meseci predstavila, da bo bistvena dejavnost centra zgodnja obravnava predšolskih otrok z odstopanji v razvoju, otrok s posebnimi potrebami in tudi tistih, ki so prepoznani kot rizičnimi, a se, po poročanju pomurskega Vestnika načrti nekoliko zapletajo.

Narodnostni poslanec Ferenc Horváth je tudi za naš spletni portal pojasnil, da na Madžarskem skrb za predšolske otroke s posebnimi potrebami spada v šolski resor, medtem ko v Sloveniji v zdravstvenega, in da je želja, da bi bil načrtovani razvojni vrtec del javne mreže v Sloveniji ter tudi meddržavni projekt. A se bo kot kaže nekoliko zapletlo. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport s projektom namreč še ni seznanjeno, zadevo bodo šele pričeli preverjati, je pa s projektom bilo seznanjeno Ministrstvo za zdravje.

Težave se bodo najbrž še kopičile. Razvojne ambulante so v Sloveniji organizirane teritorialno, njihovo delovanje pa lahko poteka le v okviru javne mreže in ne zasebnih izvajalcev. Tako Ministrstvo za zdravje kakor tudi šolsko ministrstvo po državi že vzpostavljata mrežo centrov za zgodnjo obravnavo ter mrežo strokovnih centrov za šolske otroke, kar se Pomurja tiče, pa tukajšnji Strokovni center že združuje tri ustanove: Osnovno šolo IV Murska Sobota, ki je nosilka projekta, Dvojezično osnovno šolo II Lendava in Osnovno šolo Ivana Cankarja Ljutomer, podružnico Cvetka Golarja. Ob razvojni ambulanti v murskosoboški bolnišnici bo s prvim oktobrom razvojna ambulanta začela delati tudi v murskosoboškem zdravstvenem domu.