Razpršeni hotel Vinarium: V slabem letu skoraj 700 nočitev

Pred razglednim stolpom Vinarium v Dolgovaških goricah je bil konec maja dopoldan odprt razpršeni hotel Vinarium, ki trenutno združuje skupno 11 ponudnikov novih nočitvenih zmogljivosti v vinorodnem območju lendavskih gričev. Od odprtja do začetka razglasitve epidemije koronavirusa so v omenjenih 11 nočitvenih zmogljivostih zabeležili 690 nočitev.
Hotel Vinarium je razpršeni hotel. Razpršeni pomeni, da tu hotel ni ena velika hiša s številnimi sobami, ampak hotel povezujejo številne vinske kleti, ki so našpikane po vinorodnem območju. Je hotel, ki so ga že zdavnaj zgradile pridne roke številnih vinogradnikov. Zavod za turizem in razvoj Lendava je povezal lastnike zidanic v mrežo in nase prevzel naloge administracije, servisa gostov in trženja. Lastniki pa imajo nalogo vzdrževanja hiše in notranje opreme.

Hotel Vinarium trenutno sestavlja 11 ponudnikov -lastnikov vinskih kleti na območju občin Lendava in Dobrovnik, že kmalu pa se bodo pridružili kandidati iz območja občine Kobilje. Skupno 318 gostov, za ščepec več je bilo tujih, je ustvarilo skupno 690 nočitev, povprečen čas bivanja pa je bil 2,2 dneva, je zapisala Martina Bukovec. Večji del gostov (129) je hotel Vinarium obiskal lanskega avgusta, ki so opravili 278 nočitev. Tričetrtine rezervacij je opravljenih preko portalov Booking in AirBnb, želja Zavoda za turizem in razvoj Lendava pa je, da bi se v prihodnje te opravljale tudi preko portala hotel-vinarium.si.

Namen projekta, za katerega je Zavod za turizem in razvoj Lendava prejel priznanje Pomurske turistične zveze za strokovno delo, je vzpostaviti nove nočitvene zmogljivosti v vinorodnem območju, kateri bo lastnikom zagotovil dodatni zaslužek, na destinacijo pa pripeljal ne samo več gostov, ampak goste z drugačnimi turističnimi zahtevami. “Gosti z večjo “izvenpanzionsko potrošnjo” bodo generirali dohodek drugim ponudnikom na destinaciji, restavracijam, ponudnikom wellnessa ter aktivnega in kulturnega turizma.”

Hotel Vinarium je nastal kot eden od projektov, z nazivom “Razvoj nastanitvenih kapacitet v zidanicah,” ki je bil odobren s strani Lokalne akcijske skupine Pri dobrih ljudeh 2020. Čeprav je bil projekt načrtovan že v letu 2016, oddan januarja 2017, je bila pogodba sklenjena komaj v sredini leta 2018, v višini 53 tisoč evrov, od česar je potrebno odšteti davek na dodano vrednost in 15% sofinanciranje, da bi dobili vrednost sofinanciranja v višini 38 tisoč evrov s strani programa CLLD (Lokalni razvoj, ki ga usmerja skupnost; Communitty Led Local Development). Projekt se izvaja v sodelovanju s partnerji, in sicer s Turistično zvezo Lendava vabi, Društvom vinogradnikov Strehovci in Društvom vinogradnikov Kobilje.