Razprava o izgradnji skupne moderne vinske kleti v Lendavi

Poslanec Jožef Horvat je na Vlado RS naslovil pobudo v kateri predlaga, da se na seji odpre razprava o izgradnji skupne moderne vinske kleti v Lendavi za potrebe slovenskih in madžarskih vinogradnikov (županija Zala). Poudaril je tudi, da bi se z vzpostavitvijo organiziranega odkupa in predelave grozdja v moderni tehnološki vinski kleti zagotovo prekinil proces krčenja vinogradov.

Vlada RS mu odgovarja, da je na območju vinorodnega podokoliša Lendava v Register kmetijskih gospodarstev vpisanih 209 ha vinogradov, po podatkih zajema rabe kmetijskih zemljišč pa je na tem območju slabih 300 ha vinogradov. V Programu razvoja podeželja 2014 – 2020 sofinanciranje kolektivne naložbe v okviru podukrepa 4.2. podpora za naložbe v predelavo ali trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov ni predvideno. Naložba večih vinogradnikov v skupno vinsko klet v okviru tega podukrepa ni upravičen strošek.

Investicijo v izgradnjo vinske kleti z vso pripadajočo kletarsko opremo pa je v okviru tega istega podukrepa možno sofinancirati gospodarski družbi. Upravičenec do podpore bi bilo ustanovljeno podjetje, ki bi ga skupaj ustanovili slovenski in madžarski vinogradniki. Podjetje mora imeti sedež v RS in se mora ukvarjati s kmetijsko dejavnostjo, v tem primeru pridelavo grozdja in vina.

Stopnja sofinanciranja za tovrstno naložbo je do 30 % in se lahko poviša:

– za 5 % v primeru da gre za ekološko predelavo ali povečanje okoljske učinkovitosti in
– za 15 % v primeru da je naložba del Evropskega inovativnega partnerstva.

Upravičenci, ki so mala, srednje velika ali velika podjetja, lahko v celotnem programskem obdobju 2014 – 2020 iz podukrepa 4.2. podpora za naložbe v predelavo ali trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov pridobijo največ 3.000.000 evrov podpore.

Pri sami predelavi grozdja na čezmejnem območju pa je treba upoštevati pravila EU zakonodaje, ki določajo pogoje za pridelavo in označevanje vina s poreklom. V skladu s temi mora biti vino z zaščiteno označbo porekla v celoti pridelano na zadevnem geografskem območju in mora tudi grozdje, iz katerega se to vino pridela, izvirati izključno iz tega območja; tudi vino z zaščiteno geografsko označbo mora biti v celoti pridelano na zadevnem geografskem območju, vsaj 85 % grozdja, iz katerega se to vino pridela, pa mora izvirati izključno iz tega območja.

Iz tega sledi, da bi lahko v predlagani vinski kleti pridelovali vino z zaščiteno označbo porekla ali zaščiteno geografsko označbo le iz grozdja, pridelanega na slovenski strani tega območja, iz madžarskega grozdja pa vino brez oznake porekla.

 • pivojezakon

  Po številnih komentarjih sodeč nas to vse ful zanima…

 • nebodigatreba

  Kdo bo prodajal kleti in po kakšni ceni, ki je sedaj, kolikor je znano, mizerna? In zakaj večino boli glava pri zdajšnem lendavskem vinu ? Vsak bo prideloval svoje za se in tisto malo za prodajo. Ali se bodo obdelovali tudi tisti zapuščeni vinogradi, v katerih sedaj raste grmovje in akacija in to malo nad mestom? Manjka skupnega interesa za napredek res dobrega lendavskega vina.

 • ny

  podpiram! Kot mladi vinogradnik sem ful za to,ker to bi že moralo bit pred 10 leti! Naj si vzame občina zgled po Slo Konjicah!!!

 • dead city

  Lendava ima prekrasno klet pod gradom, na idealnem mestu, v samem centru v vznožju goric. Zakaj se je občina odpovedala temu objektu? Tu vladata anarhija in županska samovolja že desetletja. Tu se je gradilo, zapuščalo in privatiziralo popolnoma stihijsko, brez vsakega dolgoročnega načrta in strategije. Primeri srednje šole, treh blagovnic, univerzalove uprave, železnice, doš2 govorijo zase, da praznih zgradb in izložb na Glavni ulici ne naštevam. Mislim, da je glavni problem Lendave pomanjkanje prebivalcev in mladih (delovna mesta), pomanjkanje strategije in skupnega načrtovanja. Župan in svetniki ne vejo kaj početi z vinogradniškim potencialom, mislijo da so z gradnjo stolpa rešili vse probleme občine.

  • re

   samo res je tolko stavb na voljo da ni nobene potrebe po novi.. po moji grobi oceni je vsaj 35%, za posel namenjenih objektov v občini, praznih

  • nebodigatreba

   Pri teh obnovitvah starih stavb bo manj kapnilo šerifu v žep.

  • poznavalec

   Sama klet ni primerna za vrhunska vina. Primerna je za gojitev šampijonov glede na injeno samo izgradnjo.
   Moj najboljša lokacija stare terase zasadit nazaj, ne pa da breg sameva in pod njim klet…

   • šmarnica ni šampinjon

    Dvomim, da obstaja boljša vinska klet v krogu 50 kilometrov, še najbliže so na Štajerskem. Vidi se, da si poznavalec vrhunskih vin in vrhunski strokovnjak gojenja prekmurskih šamPIJonov.