FOTO: Razkrižje: V 20 letih so uprizorili že 53 predstav živih jaslic na prostem

Na predvečer Božiča, v nedeljo 24. decembra je bila pri Ivanovem izviru, ki je biser razkriške naravne dediščine, na prostem odigrana že 53. predstava živih jaslic po svetopisemskem izročilu. Predstave v Razkrižju uprizarjajo že 20 let.
Predstava živih jaslic na prostem je bila odigrana v organizaciji Turistično-narodopisnega društva Razkrižje, ob pomoči ostalih društev in župnije Razkrižje. V projektu živih jaslic so sodelovali mnogi prostovoljci, saj gre za velik tehnični ter igralsko-organizacijski zalogaj. Letos so razkriški amaterski igralci žive jaslice uprizorili že triinpetdesetič.

Sama predstava živi že dolgih 20 let. Gre za je za tehnično zahteven projekt, ki je umeščen v čudovito naravno okolje. Poleg ustrezne scenske predstave, kostumografije, osvetlitve in ozvočenja, so glavni igralci pokazali vse svoje igralske in pevske sposobnosti. V glavnih vlogah je Marijo tokrat zaigrala Anja Ferlin, Jožefa pa Marjan Zanjkovič.

Sodelovalo čez 120 ljudi

V predstavi je vse potekalo v živo, božične pesmi pa je pel mešani cerkveni pevski zbor župnije Razkrižje. Skupaj s tehničnim osebjem je v predstavi sodelovalo čez 120 ljudi, od tega velika večina mladih. Žive jaslice so bile uprizorjene v štirih slikah, pri čemer so bili vsi prizori odigrani po svetopisemskem izročilu Kristusovega rojstva, kateremu ustvarjalci uspešno sledijo z veliko natančnostjo.

V praznični sveti noči, ko so vsi prisotni pri Ivanovem izviru bili v pričakovanju, so doživeli lep in nepozaben večer. Skupaj so se zbližali z rojstvom, ki naznanja “Slava Bogu, večni ljubezni in mir ljudem prihaja, da bi ljudem prinesel belino.” Na predpraznični sveti večer so bila vseh zbranih srca v pričakovanju rojstva, odprta za več pozitivnih dejanj, ki plemenitijo naše življenje, za več strpnosti, medsebojnega razumevanja, več odpuščanja in pravičnosti.

Ljudje v obmejnih krajih župnije in občine Razkrižje namreč s predstavo Božična noč na Razkrižju živijo. Ko se poslavljajo od starega in nazdravljajo novemu letu, velikokrat zapojejo pesem, ki se poje samo v teh krajih: “Predragi, razveselite se.” Ob koncu 20. jubilejne predstave živih jaslic je župnik župnije Razkrižje in škofov vikar za narodnosti pri murskosoboški škofiji msgr. Franc Režonja opravil blagoslov jaslic in vsem zbranim in čestital ustvarjalcem za odigrano predstavo, zahvalil pa se je tudi vsem obiskovalcem, ki so prišli na predstavo živih jaslic na to jubilejno leto.