Razkrižje: Rekonstruirana cesta tudi uradno odprta, a grenak priokus ostaja

V minulih dneh je v Razkrižju potekal pregled in prevzem izvedenih del, rekonstruirane ceste Gibina – Razkrižje, na odseku Gibina do državne meje s Hrvaško. Pri pregledu in prevzemu so sodelovali predstavniki Direkcije RS za infrastrukturo, DRI, Policijske uprave M. Sobota, predstavnik izvajalca del Asfalti Ptuj, vodja nadzora Gradal – Bojan Sekereš iz Lendave, in predstavniki Občine Razkrižje.
“Cesta je temeljito obnovljena do same mejne črte, kazi pa jo panelna ograja z bodečo žico na vrhu in neobnovljen mejni prehod Gibina, ker se Ministrstvo za javno upravo, kot upravljavec mejnega prehoda in Ministrstvo za infrastrukturo nista uspela dogovoriti, da bi se hkrati z rekonstrukcijo ceste obnovil tudi mejni prehod Gibina, čeprav je Občina Razkrižje, župan in občinski svet to zahtevala, tako od vlade, kot od obeh ministrstev. Država se sicer na obnovo Mejnega prehoda Gibina pripravlja že nekaj let,” je dejal župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič.

Mejni prehod Gibina, takšen kot je, ni v ponos slovenske države, je bil oster Ivanušič. “Slednje sem zahteval, da se je navedlo v zapisnik o prevzemu. Cesta je urejena lepo, tako do mejnega prehoda kakor tudi na drugi strani vse do državne meje, približno 100 metrov cestišča na samem mejnem prehodu pa ostaja v slabem stanju in vključno s panelno ograjo in bodečo žico, kazi izgled. Ta odsek ceste se je obnovil po dogovoru s prejšnjo vlado, oz. ministrom za infrastrukturo dr. Petrom Gašperšičem, z vlado v odhajanju pa so se stvari težko premikale,” je še povedal župan.

Občina Razkrižje bo sicer v kratkem sprejela predlog Projektne naloge za ureditev Razkriškega križišča in ceste smer Razkrižje – sever, ki ga pripravljajo na Direkciji RS za infrastrukturo.

Državni madež pri celotnem projektu

Slabih 320 tisoč evrov so bila vredna dela po pogodbi, ki sta jo podpisala investitor, to je Ministrstvo za infrastrukturo – Direkcija RS za infrastrukturo in najugodnejši ponudnik, to je podjetje Asfalti Ptuj d.o.o., po kateri je izvajalec del povsem obnovil in razširil državno cesto Razkrižje – mejni prehod Gibina. Dela so se pričela že v začetku lanskega oktobra.

Žal pa pri celotni investiciji ostaja “državni madež,” bi lahko temu rekli, ko se dve ministrstvi, Ministrstvo javno upravo, ki je upravljavec mejnih prehodov in Ministrstvo za infrastrukturo, nista mogli dogovoriti, da bi se tudi cestišče, ki pelje skozi mejni prehod, preplastilo z asfaltno prevleko, sočasno z obnovo državne ceste. O tem je Občina Razkrižje že opozorila obe ministrstvi in tudi vlado. “Sedaj pa je tako, da vodi nova in urejena cesta do mejnega prehoda Gibina, potem je na območju mejnega prehoda asfaltno vozišče v zelo slabem stanju in na drugi strani mejnega prehoda do državne meje znova nova cesta, vmes pa torej razvalina. Enako stanje je tudi s samimi kontejnerji na mejnem prehodu, ki so v sramoto slovenski državi. Tu gre največja odgovornost Ministrstvu za javno upravo, kot upravljavcu mejnih prehodov, ki se ni znalo ali hotelo uskladiti, da bi stvari bile urejene,” je takrat dejal župan občine Razkrižje, Stanko Ivanušič.