Razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja

Daljše obdobje suhega in toplejšega vremena povzroča ugodne razmere za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju. Lendavski in dolgovaški gasilci so denimo včeraj posredovali na travniškem požaru med Dolgo vasjo in Mostjem.

Število požarov v naravi je predvsem zaradi spomladanskega čiščenja kmetijskih površin ter kurjenja in požiganja nenevarnih naravnih materialov povečano skoraj povsod po državi. Takšne razmere bodo trajale do prvih obilnejših padavin, ki pa  jih še ne pričakujemo. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je zato na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14)  s 1. aprilom 2017 razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju vse države.

Od dneva razglasitve velike požarne ogroženosti naravnega okolja je v naravi poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano kuriti ognje, tudi kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete in naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter prižigati ognjemete. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter Policija bosta med razglašeno veliko požarno ogroženostjo naravnega okolja opravljala poostren nadzor.

Lendavski gasilci včeraj že gasili gorečo podrast

Včeraj ob 12.36 je med naseljema Mostje in Dolga vas gorela suha trava. Požar, ki je zajel približno 4000 kvadratnih metrov površine, so pogasili gasilci PGD Lendava in Dolga vas. Podobno je predvčerajšnjim bilo tudi v Veržeju.