Rastlinjaki: Občina ne more dokončati postopka spremembe namembnosti zemljišč

Lendavska občina za potrebe gradnje rastlinjakov ne more dokončati postopka za spremembo namembnosti zemljišč, na katerih bi bili ti tudi postavljeni. Gre za zemljišča v lasti sklada kmetijskih zemljišč.
Da so s projektom rastlinjaki težave, je na minuli tiskovni konferenci ob minulem občinskem prazniku namignil lendavski župan mag. Anton Balažek. Ta seveda zadev na omenjeni tiskovni konferenci v mali sejni sobi ni posebno razkrival, znano pa je, da so se težave pojavile pri pridobivanju soglasja za dokončanje postopka spremembe namembnosti zemljišč. V pogovore z Nizozemci in Avstrijci se je sedaj vpletlo še kmetijsko ministrstvo.

Z novo ministrico za kmetijstvo, dr. Aleksandro Pivec, se je sicer 19. oktobra v Ljubljani že sestal župan Občine Lendava, mag. Anton Balažek. Pogovori so, med drugim, potekali tudi o problematiki spremembe prostorskih načrtov za gradnjo rastlinjakov. Tako Balažek kakor tudi Pivčeva sta se strinjala, da se v pogovore mora dodatno vključiti še Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Sklad kmetijskih zemljišč kot lastnik zemljišč.

Rastlinjake naj bi postavili tuji vlagatelji, nizozemsko podjetje Royal Lemkes in avstrijsko vrtnarsko podjetje Herneth Gartenbau v sodelovanju z Ikeo Purchasing Services. Zemljišča ima sedaj v zakupu ter jih tudi obdeluje Kmetijsko gospodarstvo Lendava. “Težava” s strani kmetijskega ministrstva bi se lahko zgodila tudi zaradi, neuradno, ne prav dobrih odnosov med Balažkom in nekdanjim kmetijskim ministrom Židanom, pravijo poznavalci razmer.