Rastlinjaki: Je zgodba dokončno zaključena?

Eden največjih avstrijskih proizvajalcev rastlin v rastlinjakih Günter Herneth je dobri dve leti nazaj ob cesti Lendava – Petišovci obljubljal nekaj več kot 70 milijonsko investicijo v rastlinjake, obljubljal pa je tudi, da naj bi delo menda dobilo kar 600 ljudi. Takšne ideje so se, kot kaže, sedaj dokončno razblinile.
Avstrijsko vrtnarsko podjetje Herneth Gartenbau KG je s partnerskim podjetjem Ikea Europa februarja 2017 na lendavsko Občino poslalo dopis, v katerem so se zanimali za nakup zemljišč za potrebe izgradnje rastlinjakov. Zadeva je zelo hitro požela veliko zanimanje javnosti, a Občina kasneje potrebnega soglasja za dokončanje postopka podrobnega prostorskega načrta za rastlinjake od kmetijskega ministrstva ni prejela. Neuradno naj bi sicer obstajalo še nekaj možnosti kako priti do zemljišč, a je kmalu vse skupaj zaradi nedobljenega soglasja zašlo v slepo ulico.

Zadeva sicer menda naj ne bi zašla le v slepo ulico, temveč se je, po nekaterih podatkih, celo zaključila. Herneth sicer v svojih obljubah ni bil najbolj iskren, saj ni imel zagotovljene finančne konstrukcije in nobene pogodbe o sodelovanju z Ikeo. Za namene rastlinjakov v Lendavi je med drugim bilo registrirano tudi podjetje Green center Lendava, ki pa je bilo že pred nekaj meseci preseljeno v Mursko Soboto, na naslov Cvetkova ulica 12. Podjetje se sedaj imenuje Hanfama, d. o. o., z glavno dejavnostjo predelave indijske konoplje v pomožna zdravila in druge izdelke, kar najbrž pomeni, da Lendava najbrž več ni interesantna. Čeprav naj bi Občina Lendava  v sodelovanju s kmetijskim ministrstvom iskala druge, primernejše površine za gradnjo rastlinjakov, pa na pristojnem ministrstvu pravijo, da se o drugih lokacijah za rastlinjake z vodstvom Občine ne pogovarjajo.

Da je projekt v slepi ulici pristal zaradi nesoglasja s strani pristojnega ministrstva je še toliko bolj žalostno, saj je pobudo za naložbo v rastlinjake prevzel maja lani ustanovljeni konzorcij tujih vlagateljev Grower Consortium in da so projekt podpirali tudi nizozemski diplomati v Sloveniji. Zakaj prav nizozemski? Ker je v konzorciju sodelovalo tudi nizozemsko podjetje Royal Lemkes.