Radgonski sejmarji se pospešeno pripravljajo na 58. sejem Agra

Kot je že bilo potrjeno, med 22. in 27. avgustom bo na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni potekal že 58. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra 2020, kar je seveda razveselilo številne razstavljavce in obiskovalce te največje tovrstne prireditve v tem delu Evrope. Vsekakor so zadovoljni in veseli organizatorji iz družbe Pomurski sejem, kajti če bi jim odpadla še Agra, potem bi težko preživeli, pravijo.
Zato se sedaj pospešeno pripravljajo, v ospredje pa postavljajo skrb za zdravje svojih razstavljavcev in obiskovalcev. “Zato upoštevamo vsa navodila pristojnih institucij in budno spremljamo dogajanje in informacije v zvezi z zdravstveno situacijo. Hkrati pa si prizadevamo za varno vračanje v novo normalnost, ki bo zagotovila čim prejšnji ponovni zagon gospodarstva, rast obsega zaposlenosti, dobro preskrbo in splošno blagostanje. Ukrepi v zvezi s sejemsko dejavnostjo se sproščajo tudi v drugih državah. To je dodatni razlog, da o poletnih in jesenskih sejmih v Gornji Radgoni razmišljamo optimistično,” pravi predsednik uprave Pomurskega sejma, Janez Erjavec.

Prvi radgonski sejmar je zadovoljen, da so poleg resornega, kmetijskega ministrstva, spodbudno mnenje dobili tudi s strani Ministrstva za notranje zadeve ter s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. MNZ ocenjuje, da omejitveni ukrepi na področju zbiranja ljudi ter ponujanja blaga in storitev dopuščajo organizacijo poslovnih dogodkov, kot je sejem Agra, pri čemer pa morajo zagotoviti spoštovanje navodil in priporočil NIJZ o izvajanju zaščitnih ukrepov. Inštitut za javno zdravje je tudi že pojasnil, katera so navodila, ki jih je potrebno upoštevati.

“Skladno s priporočili smo pripravili natančen načrt sejma Agra, ki upošteva vse potrebne ukrepe in navodila za varovanje zdravja udeležencev sejma. Javnost z veseljem obveščamo, da bo 58. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra potekal v Gornji Radgoni v predvidenem terminu od 22. do 27. avgusta 2020. Pospešeno ga pripravljamo v vseh segmentih, ki so pomembni za normalno delovanje kmetijstva in živilstva in z njimi povezanih dejavnosti. V obdobju po pandemiji. Hkrati seveda upoštevamo tudi višjo silo, možnost, da se epidemiološka situacija nepričakovano poslabša in Vlada RS sprejme nove omejitvene ukrepe. Zaradi navedenega smo se odločili, da bo Pomurski sejem v primeru nenadne odpovedi sejma zaradi višje sile, kot je razglasitev epidemije, zagotovil prijavljenim razstavljavcem vračilo plačanih stroškov najema sejemskega razstavnega prostora v skladu s pogoji razstavljanja, ki se nanašajo na primer višje sile. Prepričani srno, da bo kljub ukrepom za varovanje zdravja razstavljavcev, obiskovalcev in drugega osebja sejem Agra izpolnil najpomembnejša pričakovanja vseh udeležencev, poslovne; strokovne in širše javnosti,” dodaja Janez Erjavec.