Radgončan je kri daroval že stotič!

Radgončan Vinko Gošnik, ki se je pred nedavnim upokojil, gotovo sodi med ljudi, ki se zavedajo kaj pomeni dobrodelnost in prostovoljstvo, saj praktično vse življenje tako ali drugače pomaga vsem okrog sebe. Vinko se je na krvodajalsko akcijo tokrat odpravil stotič, kar pomeni, da je v svojem življenju daroval že kar 45 litrov krvi.
Poleg tega, da je gasilec od malih nog, že 45 let je operativec, kot višji gasilski častnik pa je opravljal večino najvišjih funkcij v PGD Gornja Radgona, kjer je med drugim bil tudi poveljnik, je Vinko tudi dolgoletni prostovoljni krvodajalec. Od leta 1978, ko je kri prvič daroval v srbskem Obrenovcu, kjer je služil vojaški rok v JLA, do nedavne krvodajalske akcije v Domu starejših občanov v Gornji Radgoni, je namreč minilo kar 100 krvodajalskih akcij, katerih se je udeležil. Njegova kri skupine “B” Rh pozitivno, bilo je je do sedaj kakšnih 45 litrov, je tako pomagala številnim ponesrečencem, bolnikom in mladim mamicam ob porodu.

Sicer pa je 61-letni Vinko, po kar 45. letih v radgonskem Arcontu, kjer je najprej bil vajenec nato pa še vseskozi zaposlen, pred kratkim odšel v zaslužen pokoj. Naš sogovornik, ki bo kri daroval vse dokler bo to možno, nekje do 65. leta starosti, in dokler bo zdrav, je povedal, da nikoli niti pomislil ni, da bi svojo kri prodajal, saj se zaveda, za kakšno pomembno tekočino gre, kajti že kot gasilec je videl nešteto ponesrečencev, ki jim je kri bila nujno potrebna. “Zame je nekaj čisto normalnega, če lahko komu pomagam. Nikoli ne veš, kdaj boš sam potreboval kakšno pomoč in zakaj potem ne bi potem varčeval pri dobrodelnosti, še posebej ker je darovanje krvi koristno tudi za moje telo. Lepo je če lahko komu pomagam,” nam je ob rezanju jubilejne torte, za kar so poskrbeli aktivisti OZ RKS Gornja Radgona, povedal skromni Vinko, ki mimogrede ni edini, ki je na radgonskem območju kri daroval več kot sto krat. Takšnih je namreč na tem območju vsaj osem.