Radenska občina sosedom podarila kar 4.000 zaščitnih mask

Znano je, da pravega prijatelja spoznaš šele ko si v krizi in stiski, česar se očitno zaveda tudi župan občine Radenci Roman Leljak. V občini, z okoli 5.300 prebivalci, kjer so med prvimi, še pred uradnim ukrepom Vlade RS, zaprli šole in vrtce, ter začeli zapirati gostinske in druge lokale, so se z vso odgovornostjo spoprijeli s težavami in krizo izzvano s prihodom Covida-19.
V radenski občini, kjer vodstvo občine in občinski Štab CZ vse delajo z roko v roki, so med prvimi lokalnimi skupnostmi v Pomurju in širše, najprej vsem gospodinjstvom in nato še vsem občanom podelili zaščitne maske. Najprej so jih naročili pri podjetju Zaščita in reševanje Jožef Gyurica s.p. iz Gornjega Lakoša, nato pa še neposredno iz Kitajske. “Občina Radenci je samostojno naročila 17.000 mask. Maske Štab Civilna zaščita deli dnevno, in dobili so jih vsi občani. Če še kdo potrebuje lahko pokliče na CZ in težav ne bo,” pravi radenski župan Roman Leljak, ki ocenjuje, da bo skupni strošek za nabavljene maske 12.000 evrov, računajo pa tudi na dobavo mask iz Pokrajinskega štaba CZ za Pomurje, ki pripada vsem lokalnim skupnostim.

Maske podarili sosedom

Ob vsem tem je Leljak vesel, da lahko pomaga tudi sosedom, ki so pomoči potrebni. Poleg večje pomoči v obliki mineralnih in izvirske vode, ki jih je prispevala Radenska d.o.o. (Urgentni oddelki UKC Maribor, SB Murska Sobota, SB Ptuj, Zdravstveni dom Gornja Radgona …), tudi kontejnerja, ki ga je Arcont postavil pred ZD Gornja Radgona, ter še nekaterih drugih pomoči, je radenska občina doslej sosedom podarila tudi kar 4.000 mask. Poleg 1.000 mask, ki so jih podarili Občini Ljutomer (po 500 ZD Ljutomer in DSO Ljutomer) ter 1000 mask, ki so jih podarili Zdravstvenemu domu Gornja Radgona, so Radenčani podarili še 2.000 zaščitnih mask sosednji občini Avstrijski Radgoni (Bad Radkersburg), kjer imajo očitno prav tako z zaščitno opremo. “Vesel sem, da smo z 2000 maskami lahko pomagali tudi sosednji občini Bud Radkersburg,” nam je povedal Roman Leljak, ki je skupaj z radenskim podžupanom Miranom Jelenom, ob mestu čez Muro in mejnim prehodom med dvema Radgona, maske izročil Walterju Rauschu, poslancu FPO v deželnem parlamentu, podžupanu mestne občine Bad Radkersburg in regionalnemu menedžerju Turističnega območja ob reki Muri.

Sicer pa, pomanjkanje medicinske opreme se, poleg v različnih medicinskih ustanovah, domovih za starejše in podobno, še posebej čuti med samim prebivalstvom. Lokalne skupnosti so sicer, nekatere hitro, druge malo bolj zamudno, poskrbele za gospodinjstva. Tudi v tem primeru pa se pozna slovenska solidarnost, kjer si med seboj pomagajo ne le posamezniki in organizacije, temveč tudi lokalne skupnosti.